Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından yapılan 12.09.2024 tarihli duyuruda "Bilindiği üzere, Komisyona başvuru yapılması için Sigortacılık Kanunu 30/13 maddesi gereğince sigortadan menfaat sağlayan kişilerin öncelikle sigorta kuruluşuna bir başvuru yapması ve ilgili sigorta kuruluşunun bu başvuruya istinaden bir hasar dosyası oluşturması gerekmektedir." şeklinde düzenleme yapıldığı ve Sigorta Şirketinin hasar dosyası oluşturması akabinde başvuru yapılabileceği belirtilmiştir.
Karayolları Trafik Kanununun 97. maddesi uyarınca “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir." denilmektedir.
Sigorta şirketine yapılan başvurular 15 gün içerisinde hasar dosyası oluşturmadığı ya da hasar dosyası oluşturulduğu halde genelde taraflara bilgilendirme yapılmadığı bilinmektedir. Söz konusu düzenlemede "Tahkim Online uygulaması aracılığıyla sorgulanması ve başvurunun ilgili hasar dosyası seçiminden sonra yapılması sağlanmıştır." denilmek suretiyle süresi içerisinde hasar dosyası oluşturmamış Sigorta Şirketine hasar dosyası olmadığı için başvuru yapılamayacağı anlamı çıkarılmaktadır.
Başvuru yapılması akabinde kimi Sigorta Şirketleri ilgili başvurunun hasar dosyasını 1 - 3 ay sonrasında oluşturmakta veyahut hiç oluşturmamaktadır. Kimi başvuruların hasar dosyası tahkim dosyasının tebliğ ile gerçekleşmektedir. Bu durumda hasar dosyasının olmaması durumunda başvuru yapılamaması Basiretli bir tacir olması gereken Sigorta Şirketinin zamanında oluşturması gereken hasar dosyasını oluşturmaması sebebiyle mağduriyete sebep olabilecektir. Öte yandan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlar Ek.6’da Tazminat başvurusunda bulunan hak sahipleri tarafından 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 99 uncu maddesi uyarınca ilgisine göre hangi belgelerin sunulacağı belirtilmektedir. Bu sayılanların dışında hasar dosyası düzenlenmesi önemsiz kalmakla asıl amacın başvurucuların caymasını sağlamak olduğu anlaşılmaktadır. Baromuz tarafından Sigorta Tahkim Komisyonu’na bu uygulamanın kaldırılması veya düzeltilmesi konusunda yazı yazılmış olup sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
İstanbul Barosu