SARAÇ: VERİLEN KARAR CEZASIZLIK OLMUŞTUR, HUKUK DEVLETİ ADINA BİR UTANÇTIR!
Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Sur’da Dört Ayaklı Minare’nin önünde katledilmesine ilişkin davanın karar duruşması Diyarbakır 10. Ağır Cea Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmayı; TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ile birlikte 32 Baro Başkanı, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Burcu Öztıprak Alsulu, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu ve Baroların Yönetim Kurulu Üyeleri, milletvekilleri, ulusal ve uluslararası hukuk örgütleri temsilcileri ile meslektaşlarımız izledi.
Sanık polis memurlarının SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada savcı, ikisi “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, diğeri “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan üç sanık polis memuru için yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatleri yönünde mütalaa verdi.
Mahkemede söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, “Dört yıl soruşturma sürecini bekledik. Soruşturma aşamasında yapılmayan şeyleri yapmanız yönündeki tüm taleplerimizi reddettiniz… Bu dava politik bir davadır. Bu dava siyasi bir suikasttir. Kamuoyunda bu dava konuşuluyor. Bir ceza dosyasının olmasa olmazı olay yerinde keşif bile yapılmadı. Adli vakada uygulanması gereken hiçbir işlemi yapmadınız. Bu cinayeti herkes gördü. Tanıklar ifade verdi. Tehdit edildiklerini söyledi. Siz bunun karşısında hiçbir işlem yapmadınız. Bizim sunacağımız bütün talepleri yeniden dinlemenizi talep ediyorum. İddia makamına göre karar verilmemeli” dedi.
Eren,’in ardından söz alan TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, “İlk defa bir Cumhuriyet savcısının, bir olayın aydınlatılmaması için sanıklar lehine tutum içine girdiğini görüyoruz. Bu dosyada sanık olacak kişiler tanık olarak dinlendi. Bunların şüpheli olarak ifadelerinin alınması için Elçi ailesinin avukatları yıllarca mücadele etti. 11 celse oldu siz buradasınız, biz buradayız, bir tek sanıklar burada değil. Bu kadar önemli bir dosyada o sanıklara soru sorma hakkımız elimizden alınmıştır” ifadelerini kullandı.
İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, yaptığı konuşmada mahkeme heyetine seslenerek “Eğer bugün ömrünü insan haklarına adayan Tahir Elçi'nin failleri cezalandırmaz ise hukuk tarihine kara bir gün olarak geçecektir. Hukuk devletinin katli olacaktır! Yargılamanın 'mış' gibi yapıldığı ortadadır. Delillerin toplanması, sorumluların tespit edilmesi olmazsa olmazdır. Hukuk devleti olmazsa sokaktaki vatandaşın da güvenliği olmayacaktır. Heyetinize tarihsel bir sorumluluk yüklenmiştir. Mütalaadan ayrılarak yargılamanın layıkıyla yapılması ve faillere net bir şekilde ceza verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Baro Başkanlarının söz alarak konuştuğu duruşmada son katılan vekilinin beyanından sonra, mahkemenin tüm talepleri reddeden tavrını protesto eden Avukatlar, kararın açıklanmasını beklemeden salonu alkışlarla terk etiiler ve Tahir Elçi’nin vurulduğu yer olan Dört Ayaklı Minare’ye yürüdüler.
Mahkeme, kısa bir aranın ardından tekrar toplanarak savcının mütalaası doğrultusunda tutuksuz yargılanan 3 polis memurunun beraatine karar verdi.
Kararın ardından yapılan basın açıklamasında konuşan TBB Başkanı Sağkan, “11 celsedir biz oradayız, hakim orada, savcı orada, avukatlar orada, sanıklar yok. 11 celsedir sanıkların yüzünü görmeden bir yargılama yapıyoruz. Bu yargılamaya meşruiyet kazandırmayacağız. Hukuk sistemi içerisinde bu olayın aydınlanacağına inanıyoruz. Bunun için sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
SARAÇ: GERÇEKLERİN KARANLIKTA KALMASI KABUL EDİLEMEZ!
İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Av. Tahir Elçi cinayeti davasında verilen karar cezasızlık olmuştur” dedi.
Saraç, şöyle devam etti: “Yaşamını adalet, demokrasi ve insan haklarına adayan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi'nin katledilmesi birliğimize, hukuk sistemimize, tüm insanlığa ve bireylere karşı yapılmıştır.
Bugüne kadar etkin bir soruşturma yapılması gerekliydi. Cezasızlık maalesef bu ülkenin temel sorunu haline gelmiştir. Bir baro başkanının sokak ortasında öldürüldüğü bir ülkede, faillerin tespit edilmemesi ve cezalandırılmaması hukuk devleti adına utançtır!
Ülke geneline yayılan her türlü şiddeti, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan saldırıların ve cinayetlerin etkin soruşturulmamasını, cezasızlık halinin yargı sisteminin olağanı haline getirilmesini kabul etmiyoruz!
Gerçeklerin karanlıkta kalması kabul edilemez! Tahir Elçi cinayeti aydınlatılana, hukuk kazanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!”