İstanbul Barosu Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi (CUMER) tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Anavatana Katılmasının 84.Yılında HATAY” Paneli, 9 Haziran 2023 Cuma 17.00-19.00’da İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panel, İstanbul Barosu’nun “Youtube.com/istanbulBarosuTV” kanalından da canlı yayınlandı.
Sunumunu CUMER Üyesi Av. Mustafa Cem Karapınar’ın yaptığı panelin açılış konuşmasını kendisi de aynı zamanda Hataylı olan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ali Gürbüz gerçekleştirdi.
“Bugün bizleri bir araya getiren Baromuz Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi Sözcüsü ve Yürütme Kurulu’na çok teşekkür ederiz” diyerek sözlerine başlayan Av. Ali Gürbüz, şöyle devam etti: “6 Şubat’ta büyük bir acı yaşadık. Her gün onlarca akrabamızı, komşumuzu ve dostumuzu toprağa verdik. Her ‘sesimi duyan var mı?’ dendiğinde enkazın altından gelecek sesi umutla bekledik. Gözyaşlarımız sel oldu içimize akıttık. El ele verdik, dertlere deva, yaralara merhem olmaya çalıştık.”
Gürbüz, konuşmasında deprem felaketinde dayanışmada bulunan ve acıları sarmak için seferber olan Barolara, meslektaşlara ve tüm yurttaşlara teşekkür etti.
Moderatörlüğünü CUMER Üyesi Av. Begüm Uçar’ın yaptığı panelde; İstanbul Barosu Baro Meclisi önceki dönem Divan Başkan Vekili, CUMER Üyesi Av. Nizar Özkaya “Geçmişi ve Bugünüyle Hatay”, Hatay Barosu Başkanı Av. Hüseyin Cihat Açıkalın “Çevresel Etkileriyle Deprem”, Araştırmacı-eğitimci-yazar Mehmet Mursaloğlu “Hatay’ın Anavatana Katılması ve Atatürk”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi “Göç Sorununun Hatay Özelinde Değerlendirilmesi”, Arkeolog Nezih Başgelen “Tarihi Görünümleriyle Haytay” konulu sunumlar geçekleştirdi.
Etkinliğin sonunda İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç tarafından sunucu, moderatör ve panelistlere Baromuzun 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz meslektaşlarımız anısına oluşturduğu hatıra ormanına dikilen fidanların sertifikası takdim edildi.