• Son Güncelleme : 01.12.2022 11:25
  • Haber Giriş : 26.11.2022 15:14
  • Etkinlik : 26.11.2022

Kadınlara Uygulanan Şiddet ve Gözaltı İşlemleri Hukuka Aykırıdır, Kabul Edilemez

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Taksim'de Anayasal hakları gereğince basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için toplanan, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu kadınlar, kolluk tarafından hukuksuz olarak gözaltına alınmış ve böyle bir günde kendilerine şiddet uygulanmıştır.

Baro başkanları toplantısı nedeniyle Ankara'da bulunan  İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Başsavcı ile ve emniyetle görüşerek süreci başından sonuna kadar takıp etmiş olup Başkan Yardımcımız Av. Ali Gürbüz, İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden Av. Vechettin Döldöş, Av. Furkan Doğan, Av. Zafer Yaşlı, Av. Yusuf Akşeker ve Kadın Hakları Merkezi'nden Av. Birsen Baş Topaloğlu, Av. Filiz Akyol Akar, Av. Dilara Özaydin, Av. Deniz Yazgan Şenay, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek gösterdikleri çabalar sonucunda meslektaşlarımız salıverilmiştir.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kolluk tarafından, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu kadınlara yapılan müdahale, Anayasa (m. 34) ile tarafı olduğumuz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (m. 20), Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi (m. 21), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (m. 11) düzenlemelerinde yer alan ‘önceden izin alınmaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını’ ihlal ettiği gibi polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı işlemleri de hukuka aykırıdır; kabul edilemez.

ISTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI