• Son Güncelleme : 27.09.2022 15:48
  • Haber Giriş : 26.09.2022 17:54
  • Etkinlik : 26.09.2022

İstanbul Barosu’nun Hukuk ve Demokrasi Mücadelesi Kitaplaştı

Uzun yıllardır İstanbul Barosu hukuk müşavirliği görevini üstelenen Av. Atilla Özen’in, İstanbul Barosu’nun 144 yıllık tarihini kaleme aldığı “Savunmanın Tarihi ve İstanbul Barosu” kitabı, İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Kitapta, avukatların meslek örgütü olmasının yanında hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak görev ve sorumluluğu olan Baronun, Türkiye’nin geçirdiği siyasî gelişmeleri karşısında demokrasi ve hukuk mücadelelesi yer alıyor. Böylelikle ülkenin  hukuksal geçmişi de gözler önüne seriliyor.

Anlatılan olaylara ilişkin fotoğraflara da yer verilen kitap, İstanbul Barosu’nun belgeseli niteliğinde bir eser olarak karşımıza çıkıyor.

280 sayfadan oluşan kitaba, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’da şu önsözü yazmış:

İLKSÖZLER

Yaşamı anlamlı kılan en temel olgu, onu dolu dolu geçirebilmiş olmaktır. Yaşamak kadar, yaşarken uğraşlardan aldığınız haz ve belleğe sığdırılabilenler, insanı da tanımlar. Hazzı biçimlendiren merakın ve öğrenip öğretme yetisinin kazanılması dolu yaşamın dışa vuran kalitesidir.

Atilla Özen, yıllarını verdiği Baroda, tanımlanmış görev sahası ile yetinmedi. O sahanın hakkını verirken, bir yandan da yaşanmışlıkların izlerini sürdü. Bu eser, merakının onu götürdüğü yerde bulduklarının bir derlemesi… Her bir başlıktan ya da paragraftan yeni bir kitap yaratılabilecek özgünlüğün, özenle yakalanan ipuçları sanki… Çeksen gelecek.

Tarih iddiası taşımasa da tarih kitabı bu… Ama en önemlisi, olup biteni vakanüvis kalemiyle yetinip not etmekle kalmayan, arkasına mantığını ekleyen bir kapsam çiziyor. O yüzden de bir çırpıda okunuyor. Yeter ki, merak paylaşılsın.

Bir gün İstanbul Barosunun tarihi yazılacaktır. Belki bir gün romanı da yazılır. Üstatların belleklerindeki belirgin tarih aralığına sıkıştırılmış anıların birleştiği büyük meydana gelindiğinde, yaşanmışlıkların özeti, bitmek bilmeyen bir mücadeleyi tanımlar burada… Bir mücadele tarihidir Baro’nun yaşanmışlıkları…  Daha bu kitapta da gözleneceği gibi..

Bitmeyecek senfoninin çalınmış notalarından örnekleri okuyacaksınız.

Bu Baroya da bir armağan gibi..

Eline, aklına, belleğine, yüreğine sağlık Atilla Özen…

Kitap için tıklayınız.