• Son Güncelleme : 14.09.2022 11:49
  • Haber Giriş : 16.09.2022 12:32
  • Etkinlik : 15.09.2022

ABD'nin Rusya ve Belarus'a Uyguladığı Yaptırımların Türkiye'nin Dış Ticaret, Lojistik ve Bankacılık Sektörüne Etkileri

İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu’nun “ABD'nin Rusya ve Belarus'a Uyguladığı Yaptırımların Türkiye 'nin Dış Ticaret , Lojistik ve Bankacılık Sektörüne Etkileri” konulu konferansı, 15 Eylül 2022 günü Baromuz konferans salonunda gerçekleştirildi.

“YENİ SAVAŞ TEKNİKLERİNİN YAŞANDIĞI BİR DÜNYADAYIZ”

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray EKŞİi’nin verdiği konferansın açılış konuşmasını Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Egemen Gürsel ANKARALI’nın yaptı.

Prof. Dr. Nuray EKŞİ, geleneksel savaş yöntemlerinin boyut değiştirdiğini ve günümüzde yeni savaş yöntemlerinin ortaya çıktığını, göçün de bir savaş yöntemi olduğunu belirterek,  “Bunlardan bir tanesi vekalet savaşlarıdır. Bunu Suriye’de, Irak’ta çok iyi gördük. Şu anda Ukrayna’da da görüyoruz. Aynı zamanda göç de bir savaş yöntemidir. Göçü yöneltip orada olaylar çıkarmak, demografik yapısıyla oynamak. Bu da yeni bir savaş yöntemidir. Ama bir de hibrit savaş yöntemi var. Hepsini, bütün araçları birlikte kullanırsınız. Yine yabancı terörist savaşçı kullanabilirsiniz. DEAŞ’in, Suriye’nin kuzeyine sokulup, Suriye’ye verdiği zarar gibi. Dolaysıyla da şu anda yeni savaş tekniklerinin yaşandığı bir dünyadayız. Milyonlarca dolarlık uydular, füzeler, silahlar kullanılmıyor. Başka yöntemler kullanılarak bu savaşlar kazanılmaya çalışılıyor. Bu yeni savaş taktikleri arasında yer alan bir  yöntem de yaptırımlardır. Yaptırım ne demektir? Bize neye yaptırım diyoruz? Halk arasında daha çok bilinen ambargodur.  Ambargo tam olarak yaptırım kavramını karşılamıyor. Yaptırımın da çeşitleri vardır. Bunlardan en yumuşağı koruma önemleridir. Sırasıyla Karşı İşlem Misilleme, Boykot, Abluka, Ambargo, Dar Kapsamlı Yaptırımlar, Geniş Kapsamlı Yaptırımlar, Akıllı Yaptırımlar, Birincil Yaptırımlar, İkincil Yaptırımlar” dedi.

ABD’NİN YAPTIRIM UYGULADIĞI KİŞİ VE KURUMLARIN LİSTESİ 17 BİN SAYFADAN OLUŞUYOR

Prof. Dr. Ekşi, yaptırımlara konu olan kişi sayısı, banka sayısı, gazete, radyo, televizyon sayısı 17 bin 9 sayfadan oluştuğunu, sadece Rusya’ya uygulanan yaptırımların 500 sayfadan fazla olduğunu, nisbeten küçük bir ülke olan Belarus Cumhuriyeti’ne yönelik yaptırıma maruz kalan, yaptırım listesinde yer alan  siyasiler, özel şirketler ve kurumların sayfa sayısının ise 102 sayfadan oluştuğunu söyledi.

İstanbul Barosu Konferans Salonu’ndan gerçekleştirilen “ABD'nin Rusya ve Belarus'a Uyguladığı Yaptırımların Türkiye 'nin Dış Ticaret , Lojistik ve Bankacılık Sektörüne Etkileri” konulu konferansa, meslektaşlarımızla birlikte Belarus Cumhuriyet’nin İstanbul Konsolosu Ihar SALAUYO da dinleyici olarak katıldı.