• Son Güncelleme : 15.09.2022 08:53
  • Haber Giriş : 15.09.2022 18:32
  • Etkinlik : 07.09.2022

Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi Açılış Dersi

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi(SEM) Yeni Eğitim Dönemi Açılış dersi, 7 Eylül 2022 günü saat 17.000 ve 18.00’de iki ayrı grup halinde, Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

SEM Yürütme Kurulu Üyesi  Stj. Av. Gamze Nur ŞAN’ın sunumunu yaptığı Yeni Eğitim Döneminin açılış konuşmasını, Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Doç. Ahmet AYAR yaptı.

SEM Yeni Eğitim Dönemi Açılış Dersine, SEM Yürütme Kurulu Üyeleri  Av. Gülseren Sıdıka AYTAŞ,   Av. Gülderen Z.  KAVAK YILDIRIM,  Av. Volkan BAHADIR, Av. Zafer İŞERİ katıldı.

HER YIL  20 BİN KİŞİ MEZUN OLUYOR

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi’nin 1994 yılında kurulduğunu belirten Av. Ahmet AYAR, “2022 yılında 6 bin stajyer avukat meslektaşımıza staj eğitimi vermek zorundayız. Yeni Eğitim Döneminde 12 günde, 24 ders ve 48 saat eğitim verilecek. Bu kısa süre içerisinde son derece önemli konularda eğitim veriliyor. Bu açılış dersinde mesleğimizin geleceği hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Dikkat edeceğimiz iki önemli konu var. Türkiye’de her yıl 86 hukuk fakültesinden 20 bin kişi mezun oluyor. Bu inanılmaz bir rakam. Ön plana çıkmak için bazı özeliklerinizin olması gerekiyor. Birincisi tabi ki Türkçeyi çok iyi kullanmamız gerekiyor. Dünyada olup biten anlayabilmek ve algılayabilmek için en az bir yabancı dili anadilinize yakın düzeyde bilmeniz gerekiyor. Bu anlamda İngilizce bilmek çok önemli. İstanbul Barosu da başlangıç, ileri düzey, hukuk İngilizcesi olmak üzere öğrenmek, geçmişteki eksikleri tamamlamak için imkan tanıyor. Aynı şekilde Fransızca ve Almanca dersleri veriliyor. Bu derslere mutlaka başvuru yapın. Emin olun ileride bunun çok faydasını göreceksiniz. Mutlaka uzmanlaşmalısınız. Uzmanlaşmak, geçmişte de önemliydi. Gelecekte daha da önem kazanacak” dedi.

21. YÜZYIL BECERİLERİNE  SAHİP OLMALISINIZ

Uzmanlaşmanın ve 21. Yüzyıl becerilerine sahip olmanın önemini anlatan Av. Dr. Ahmet AYAR,  konuşmasını şöyle sürdürdü. “ İstanbul Barosu bünyesinde 41 tane, kurul, merkez ve komisyonumuz var. Buraların amacı, işbirliğini sağlamak. Sizleri uzmanlaştırmak. Mutlaka ilginizi çeken alanlar vardır. İlgili kurul, merkez veya komisyona üye olun. Katkı sunun, işbirliği yapın. Birlikte çalışın. Kendinizi yenilemeniz, yeni insanlarla tanışmanız lazım. Bizim mesleğimiz aynı zamanda bir kamu hizmeti. Uzmanlaşmak ve bir alanda ustalaşmak zorundasınız. Ne kadar bilgiliyseniz o kadar güçlü olursunuz. Bizim, 21. Yüzyılda üniversitelerde aldığımız eğitim, bir yıllık staj eğitimi de yeterli değil. Bilim insanları, 21. Yüzyıl becerilerine sahip olmamız gerektiğini söylüyor. 3 şey çok önemli. Birincisi, eğitim, öğrenme ve İnovasyon becerilerine hitap etmeli. Yaratıcılık,eleştirel düşünebilme ve problem çözebilme. İletişim ve işbirliği. İkincisi bilgi, medya, teknoloji becerileri. Bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, bilişim ve teknoloji okuryazarlığı çok önemli. Üçüncüsü yaşam ve kariyer becerileri. Bunu içerisinde de esneklik ve uyum sağlayabilme becerisi var. Albert Einstein zeka tanımında diyor ki zeka öyle IQ testleriyle anlaşılabilecek bir şey değil. Zeki olduğunuzu gösteren yegane şey, bulunduğunuz ortama uyum sağlayabiliyor musunuz sağlayamıyor musunuz. Yani hangi ortamda olursanız olun, o ortamın gereksinimlerine göre uyum sağlayabilmeniz. Bunu yapabiliyorsanız siz zekisiniz. Esneklik ve uyum sağlayabilmek. Yine insiyatif almak. Kültürlerarası yetkinlik. Üretkenlik. Bizim unuttuğumuz şeyler. Bizim toplumumuz tüketim endeksli. Hesap verilebilirlik. Attığımız her adım ile ilgili şeffaf olmak ve hesap verilebilir olmak. Son olarak çok beğendiğim bir cümle var. Bizlerin şöyle bir yükümlülüğü var. Bizler bilimin ve sanattın aydınlattığı bir dünyada, demokrasinin yaşama biçimi, adaletin herkes için ve bir kişinin bile özgürlüklerinden yoksun kalmaması; doğanın ve gezegenin varlığı için mücadele etmesi gereken bir meslek grubuna dahil insanlarız. Bu mücadeleyi de eminim hep birlikte yapacağız.”