• Son Güncelleme : 05.08.2022 13:35
  • Haber Giriş : 31.07.2022 17:51
  • Etkinlik : 31.07.2022

İstanbul Sözleşmesi 8 Yaşında VAZGEÇMİYORUZ !!

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

Basın Açıklaması

HATIRLATIYORUZ!

1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren

tam adıyla  “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ:

- uluslararası hukukta,  şiddetin kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı ilk Sözleşmedir,

- fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal ve dijital her tür şiddetle mücadele konusunda “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikaları” başlıkları altında dört temel hareket noktası olan ilk Sözleşmedir,

- şiddetle mücadelede aynı zamanda bağımsız bir izleme mekanizması bulunan ve yaptırım gücü olan bağlayıcı  ilk Sözleşmedir.

VAZGEÇMİYORUZ!

Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlemenin, mağduru korumanın yol haritası olan İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz…

DANIŞTAY İPTAL KARARI VERMESİNİ BEKLİYORUZ!

İstanbul Sözleşmesi, 24 Kasım 2011 tarih ve 6251 sayılı Kanunla TBMM tarafından onaylanmış bir uluslararası Sözleşmedir.

Anayasa 90.maddesi gereği kanunla kabul edilen sözleşme Cumhurbaşkanı kararıyla, tek imzayla feshedilemez.

Kadın Hakları Merkezi olarak, İstanbul Barosunca açılan iptal davasında ileri sürdüğümüz nedenlerle ve Danıştay savcılarının da karşı oylarında ileri sürdükleri gerekçelerle, hukuken “yok” hükmünde olduğu belirtilen Sözleşmenin feshi kararının, Danıştay tarafından iptal edilmesini bekliyoruz.