• Son Güncelleme : 03.06.2022 12:40
  • Haber Giriş : 10.06.2022 09:33
  • Etkinlik : 23.05.2022

HPV Nedir? HPV Aşısı Neden Ücretsiz Olmalıdır?

HPV (Human Papilloma Virus) bir doku virüsü. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden oluyor. Rahim ağzı kanseri, her yıl dünyada 274 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Gelişmiş ülkeler arasında en çok görülen kanserler listesinde ise ikinci sırada yer alıyor.

Özellikle rahim ağzı kanserine neden olan virüsü kontrol altına alan ve kanser riskini en aza indiren HPV Aşısı, bu hastalığı önlemede büyük önem taşıyor. Ancak aşının maliyeti yaklaşık 2-3  bin TL. Bu nedenle genç kadınların aşıya ulaşması oldukça zor hale geliyor. Günümüz ekonomik koşullarında ise aşıya ulaşılamıyor. Birçok ülkede ücretsiz olan ve küçük yaşlarda çocuklarda uygulanmaya başlanan HPV aşısının Türkiye’de de ücretsiz yapılması ve aşı takvimine alınması tartışılıyor.

Bu amaçla İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından düzenlenen HPV Nedir ? HPV AŞISI Neden Ücretsiz Olmalıdır ? paneli 23 Mayıs 2022 Pazartesi günü Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

KANSER TEDAVİSİ AŞI VE TARAMA MALİYETİNDEN ÇOK YÜKSEK

Kadın Hakları Merkezi’nden Av. Özlem ŞEN’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Murat NAKİ, HPV virüsünün ve neden olduğu kanserden korunmak için aşılama ve taramanın, kanserden korunmanın önemini vurguladı. Ancak, pandemi nedeniyle son 2 yılda  taramanın yapılamadığını söyledi.

Aşılama ve taramanın maliyetinin, kanser tedavisinin maliyetinden çok düşük olduğunu, bireyler ve devlet için kanser tedavisinin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. NAKİ, bu nedenle devletin HPV aşısını, aşık takvimine alması ve ücretsiz aşı yapmasının önemini  vurguladı.

ULUSAL AŞI TAKVİMİNE ALINMALIDIR

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nilda BALTALI, HPV aşısının aşı programına alınması ve ücretsiz olarak yapılmasını gerektiğini söyledi. HPV aşısının 2-3 bin TL civarında olduğunu ve günümüz koşullarında Türkiye’de bulunmadığını, yurtdışından kendi imkanlarıyla getirtilebildiğini belirtti. Aşıyı yaptırdıktan sonra SGK’dan aşı bedelinin talep edildiğini, ödenmeyince de SGK’ya dava açtıklarını söyledi. Av. BALTALI, “HPV aşısı, çocukluktan itibaren ücretsiz olarak yapılabilmesi için ulusal aşı takvimine alınmalıdır” dedi.