• Son Güncelleme : 06.06.2022 10:37
  • Etkinlik : 04.06.2022

25. İş Hukuku Sempozyumu

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukukuna İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu ile Galatasaray Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı işbirliğiyle 25’ncisi düzenlenen “İş ve Sosyal Güvenlik Hukukuna İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu sempozyum, 3-4 Haziran 2022 Cuma-Cumartesi günü Galatasaray Üniversitesi Ortaköy Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

25. İş Hukuku Sempozyumu, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan MOROĞLU, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat ENGİN ile İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hasan ERDEM’in açılış konuşmalarıyla başladı.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan MOROĞLU açılış konuşmasında, “İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu ile Galatasaray Üniversitesinin değerli işbirliğinde düzenlenen sempozyumun 25’ncisinin yapılıyor olması çok önemli.  Yıllardır bu toplantıları devam ettiren her iki kuruma da gerçekten teşekkür borçluyuz. Bu verimli toplantılara bütün katkı verenlere, sayın hukuk fakültesi dekanı, Yargıtay başkanı, daire başkanları, Yargıtay üyeleri, Anayasa Mahkemesinden gelen değerli hukukçulara, değerli hocalarıma, öğrencilere, meslektaşlarıma verimli bir toplantı olması dileğiyle, hepinizi İstanbul Barosu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

İSTANBUL BAROSU - GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

YARGITAY- ANAYASA MAHKEMESİ

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat ENGİN, “25 yılın da ötesinde aslında 1996’da başlayan, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Barosu, Yargıtay’ın da büyük desteğiyle bugünlere getirdiğimiz sempozyumda, bugün bir adım daha atmak istedik. Anayasa Mahkemesi, son yıllarda büyük önem kazandığı iş Hukuku alanında, Yargıtay’ın yanında Anayasa Mahkemesinin de kararlarını tartışmak, incelemek üzere bu sene Anayasa Mahkememizin de katılımını sağladık. Özellikle temel hak ve özgürlüklerin Türkiye’de ‘bekçisi’ demem gereken Anayasa Mahkemesi, diğer alanlarda olduğu gibi İş Hukuku ile ilgili kararları da önem ve ağırlık kazandı. Hem de çeşitli tartışmalara neden olmaktadır. Tartışma iyidir. Hukukta gelişmeyi böyle sağlıyoruz. Bu nedenle sempozyumun ilk gününü, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın iş hukukuna ilişkin kararlarına ayırdık” diye konuştu.

PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN VE PROF. DR. ÖNER EYRENCİ ANISINA PLAKET

Prof. Dr. ENGİN konuşmasını şöyle devam etti: “Geçen yıl iki önemli kayıp da yaşadık. Prof. Dr. Fevzi ŞAHLANAN ve Prof. Dr. Öner EYRENCİ hocamız. Aslında bu sene sempozyumu da onların anısına düzenlediğimizi da belirtmek isterim. Kendilerinin anısına, eski öğrencilerine ve ailesine plaket sunacağız.”

Prof. Dr.  Öner EYRENCİ anısına, öğrencisi, uzun süre asistanlığını yapan Prof. Dr. Kübra YENİSEY’e plaketni, Prof. Dr. Murat ENGİN takdim etti.

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hasan ERDEM açılış konuşmasında, bu 25 yıllık süreçin, ilmek ilmek, ufacık ilmekler dokunarak gerçekleştiğini belirterek, “ Bir tarafta İş ve Sosyal Hukuku Milli Komitesi, bir tarafta onunla paralel yürüyen Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Barosu işbirliğinin bugüne kadar hepimizin getirmiş olduğu bir olgudur. Onun için aramızdan ayrılanlara, aramızda olanlara teşekkür etmek istiyorum. Teşekkürü borç biliyorum. Bu süreçte kaybettiklerimiz de oldu. Öner hoca, Fevzi hoca. Prof. Dr. Fevzi Şahlanan adına plaket vermek üzere eşi ve kızını  buraya davet ettik. Fevzi hoca ile yıllarca aynı kürsüde çalışan Can hocamı, Ali Güzel, Gülsevil Alpagut hocamızı davet ediyorum” dedi. Prof. Dr. Fevzi ŞAHLANAN anısına eşi ve kızına plaketini Av. Hasan ERDEM takdim etti.

ANAYASA MAHKEMESİ VE YARGITAY KARARLARI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Dr. Seracettin GÖKTAŞ’in başkanlığını yaptığı ilk oturumda, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Deniz UGAN, “Anayasa ve İş Yargısında İşçinin Kişilik Haklarının Korunması”; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Canan ÜNAL ADINIR, “Anayasa ve İş Yargısında İşin Düzenlenmesi ve Fazla Çalışma” konulu tebliğini sundu.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Yusuf Şevki HAKYEMEZ’in başkanlığını yaptığı “Anayasa Mahkemesinin İş Uyuşmazlıkları ile İlgili Kararlarına İlişkin Genel Değerlendirme” konulu öğlenden sonraki ikinci oturumda ise Anayasa Mahkemesi Raportörü Özgür DUMAN, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Gökhan YILMAZ ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demirhan Burak ÇELİK,  görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

İş hukukunda yaşanan güncel gelişmelerin çok yönlü olarak ele alındığı 25. İş Hukuku Sempozyumuna hâkimler, akademisyenler, avukatlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

İş Hukuk Sempozyumunun 4 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da başlayan 3. Oturumun Başkanlığını, İstanbul 32. BAM Daire Başkanı Halil AKDEMİR yaptı. Galatasaray Üniversitesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Güray ERDÖNMEZ, “Hukuk Yargılamasında Usuli Kazanılmış Hak” ; İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hasan ERDEM, “İş Yargılamasında Uygulama Sorunları” konulu tebliğlerini sundu.

Av. Cengiz ÖZBİLGİN’in başkanlığını yaptığı son oturumda, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İş Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsevil ALPAGUT, “Esnaf Çalışanlar ve Bağımlılık Unsuru” konulu sunum yaptı.

25. İş Hukuku Sempozyumu, ‘sorular ve değerlendirmeler’ bölümüyle sona erdi. Birinci ve ikinci günün sonunda, oturum yöneticisi ve konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi takdim edildi.