• Son Güncelleme : 12.05.2022 09:00
  • Haber Giriş : 16.05.2022 16:24
  • Etkinlik : 14.05.2022

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Paneli

İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu'nun düzenlediği “7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” konulu panel, 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat: 11.30-18.00’de Baromuz konferans salonunda yapıldı. Ayrıca panel, Baromuzun YouTube, Twitter ve Instagram hesaplarından da canlı olarak yayımlandı. Paneldeki sunumlar, e-kitap haline getirilerek baromuz WEB sayfasına eklenecek.

Panelin açılış konuşmalarını, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet DURAKOĞLU ile Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Tutku DİNÇER yaptı.

Açılış konuşmasında Av. DURAKOĞLU, yeni Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'nun spor kulüplerinin dernek statüsünden anonim şirket statüsüne alınmasından, menajerlik müessesine kadar, spor dünyasına çok önemli değişiklikler getirdiğini belirtti. Spor Hukuku uzmanlığının, avukatlar açısından önemli olduğunu vurgulayan DURAKOĞLU,  rahmetli Av. Türker Arslan ile başlayan spor hukuku sertifika programlarının, İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu tarafından devam ettirildiğini söyledi.

Av. Tutku Dinçer açılış konuşmasında, Ocak ayının ortalarında göreve başlayan İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu'nun hem spor hem de spor hukuku alanındaki faaliyetlerinden bahsetti. İstanbul Barosu tarihinde ilk defa kadın futbol takımı kurulduğunu, tenis ve su sporları grubunun oluşturulduğunu, Geleneksel Halı Saha Futbol Turnuvası'nın da panel ile aynı gün, İstanbul Barosu Kadın Futbol Takımı'nın kendi arasında yaptığı karşılaşma ile açılışının yapıldığını belirtti. Spor hukuku alanında ise her ay bir spor hukuku etkinliği düzenleme hedeflerine uygun olarak hareket ettiklerini belirtti. Avukat DİNÇER, panelin düzenlenmesinin amaçlarından birisinin de geçen yıl 4 Mayıs’ta vefat eden, Spor Hukukunun ülkemizdeki öncülerinden Av. Türker Arslan’ı anmak olduğunu, bu sebeple tüm konuşmacılara Türker Arslan’ı anmak için konuşmalarının ilk 5 dakikasını Türker Arslan’a ayrılmasını rica ettiklerini, konuşmacıların kendileri kırmayarak, sunumlarından önce Türker Arslan ile ilgili düşünce ve anılarını anlatacağını belirtti.

Üç oturum halinde gerçekleştirilen panelin, “Son Değişiklikler Doğrultusunda 7405 Sayılı Kanuna Genel Bakış” başlıklı ilk oturumunu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk BURCUOĞLU yönetti. Prof. Dr. BURCUOĞLU, Şener Erzik’in başkanlığı döneminde TFF Tahkim Kurulu üyesi olarak 9,5 yıl Av. Türker Arslan ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “Türker Abi, benim için çok önemli bir insandı.” dedi.

İlk oturumda, Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ural AKÜZÜM “7405 Sayılı Sayılı Kanunun Getirdiği Yenilikler”, Av. Engin TUZCUOĞLU “Spor Kulüplerinin Amatör ve Profesyonel Faaliyeti ile Üst Kuruluş”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nil KARABAĞ BULUT “Spor Kulüplerinin Hukuki Niteliği ve Tabi Olduğu Hükümler” ve İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Abdullah ATİK, “FIFA ve Diğer Uluslar arası Paydaşların 7405 Sayılı Kanuna Muhtemel Yaklaşımları” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

“7405 Sayılı Kanunun Spor Federasyonları ve Kulüp Yöneticileri Yönünden İncelenmesi” başlıklı ikinci oturumu, İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Tutku Dinçer yönetti.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray EKŞİ, “7405 Sayılı Kanun Uyarınca Spor Yargı Kuralları”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit KOCASAKAL “7405 Sayılı Kanunun Cezai Hükümleri” ve İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Aytaç ÖZÇELÇİ “7405 Sayılı Kanun Düzeninde Spor Federasyonları ve TFF’nin Hukuki Statüleri” konularındaki görüşlerini katılımcılara aktardı.

“Spor Paydaşlarının Gözünden 7405 Sayılı Kanun” başlıklı üçüncü oturumu ise, İstanbul Barosu Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Bayram GÜNDOĞDU yönetti.

Panelin son oturumunda, basketbol antrenörü ve eski A Milli Basketbolcu Necati GÜLER “Antrenör Gözünden Mali Hükümler”, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU “7405 Sayılı Kanunun Mali Hükümeleri” konulu sunum yaptı.