• Son Güncelleme : 22.04.2022 15:30
  • Haber Giriş : 28.04.2022 11:04
  • Etkinlik : 25.04.2022

Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi Açılışı

İstanbul Barosu ‘Staj Eğitim Merkezi (SEM) Yeni Dönem’ açılışı, 25 Nisan 2022 Pazartesi günü saat 16.30’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

SEM Yeni Eğitim Dönemi açılışına İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Dr. Ahmet Ayar, SEM Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Gülseren AytaşAv. Özlem AksungarAv. Gülderen Zerrin Kavak Yıldırım, Staj Eğitim Merkezi Eğitmenlerinden Av. Ömer Koçak ve Stj. Av. Gamze Nur Şan ile Stj. Av. Hasnenur Kara katıldı.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Dr. Ahmet Ayar‘ın açılış konuşmasının ardından Baromuz Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu,  stajyer avukatlara hitap etti. Avukatlık hukuku derslerinin yaşamları boyunca, en çok gerekli olacak bilgiler olduğunu belirten İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, “Bugün Türkiye’de 162 bin avukat var. 55 bin 500’ü İstanbul’da. Bu rakamlar ihtiyacın çok üzerinde. İstanbul Barosu’nda bugün itibariyle 6 bin stajyer var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rakam söz konusu değil. Üstelik, barolar 2 bin stajyerden fazlasına eğitim veremem diye kota koydu. Biz böyle bir şey yapmadık. Bu nedenle çok ciddi, özverili, fedakarca çalışmalar içerisindeyiz. Yapay zeka, diğer mesleklerde olduğu gibi avukatlık için de değişim ve dönüşümlere neden oluyor. Yapay zekanın kullanımı avukatlık mesleğinde çok ciddi değişiklikler yapacak. Bugün gördüğünüz avukatlık modeli, en çok 5 yıl sonra bugünkü avukatlık modeli olmayacak. Siz daha 5 yıllık avukat iken başka bir avukatlık modeli ortaya çıkacak. O nedenle daha bugünden değişiklikleri görebilirseniz, değişikliklerin gereğini yapabilirseniz, bu projeksiyonu kendinize tutabilirseniz, eğer bir kariyer planlamasını bu çerçeve içerisinde yapabilirseniz, gerçekten kendinizi geliştirmiş olacaksınız. Önce bir şeyi bilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Sevgili meslektaşlarım, bu meslek öğrenmenin asla ama asla bitmeyeceği bir meslek. Ne üniversite diploması ne belli bir zaman sonra alacağınız o avukatlık ruhsatı, sizin için hiçbir şeyin bittiği zaman değil. Aslında pek çok şeyin başladığı zamanı ifade ediyor. Geçmişte de bu böyle idi. O nedenle sürekli kendinizi geliştirmek, sürekli dönüştürmek zorundasınız. Üstelik zor bir dönemdesiniz. Sizin avukatlığa başladığınız bu zaman dilimi, Türkiye’de ve dünyada da çok önemli değişikliklerin, dönüşümlerin yaşandığı bir zaman dilimine denk geldi. Bunu bir olumsuzluk, bir kriz bir bunalım olarak falan söylemiyorum. Marifet o ki tam da o kriz ortamlarında fırsat yaratabilirsiniz” dedi.

“YAPAY ZEKA, İNGİLİZCE ÖĞRENMEK, UZMANLAŞMAK ZORUNDASINIZ”

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mutlaka kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. İki konu her şeyin ötesinde anlam taşır hale geldi. Bunlardan birisi yapay zeka. Ve yapay zekanın dilinin İngilizce olması nedeniyle mutlaka İngilizceyi bir yabancı dili bilmek mecburiyetiniz ortaya çıkıyor. Bu bilgiye ulaşmada, değişecek olan yeni avukatlık modeline uyum sağlamada, yeni modele entegre olmada son derece önemli bir işlev görecek. İstanbul Barosu olarak başlangıç İngilizcesi, ileri düzey İngilizcesi, Hukuk İngilizcesi dersi veriyoruz. İngilizce ve Hukuk İngilizcesi. Öğrenmek zorundasınız. Mecbursunuz. Geleceğinizi şekilendirmek açısından buna mecbursunuz. Bunun çok önemli olduğunu göreceksiniz. Sizden çok rica ediyorum. Özellikle bu alanda bir ihmal göstermeyin. Daha yolun başında sizin gözetmeniz gereken ikinci şey de bir veya birkaç alanda uzmanlaşmak. Avrupa’da Avukatlık Yasasını değiştiren bütün ülkeler, uzmanlaşmayı esas aldı. Siz de işin başında, kaç yıllık avukat olursanız olun bunu yapın. Bir veya birkaç alanda uzmanlaşın. Nasıl yapacaksınız. İstanbul Barosu Meslek İçi Eğitim Merkezi olarak belirgin sertifika programları, katılım belgeli programlar, sizin uzmanlaşmanızı sağlayacak programlar yapıyoruz. Üniversitelerle protokoller, anlaşmalar yapıyoruz. Bütün eğitim kurumlarıyla anlaşma yapmaya açığız. Özel koşullarda uzmanlık eğitimleri almanız için koşullar sağlamaya çalışıyoruz. Yeter ki özellikle de mesleğin başındaki meslektaşlarımız iki konuda kendilerini tam olarak yetiştirebilmiş olsunlar. İngilizce öğrensinler, en az bir konuda uzmanlaşsınlar. Zaten bir konu yetmez.  Bir süre sonra ikinci, üçüncü alanlarda da uzmanlaşmayı mutlaka sağlamanız gerekiyor. Buna mecbursunuz. Eğer avukatlık yapacaksanız. 162 bininci sıralardan değil de daha ön sıralardan yarışa başlamak istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız. Ön sıralarda yarışı bitirmek istiyorsanız bunu yapmak mecburiyetindesiniz. Avukatlık böyle bir meslek. Avukatlık ruhsatı her şeyin başı. Her şeyin sonu değil. Avukat oldum diye düşünmemek gerekiyor. Her şey yeni başlıyor. Lütfen ihmal etmeyin. Bu iki konu sizin için İstanbul Barosu için önemli. Biz mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın sıkıntılarını bildiğimiz için sadece 100 Liraya İngilizce kursları açıyoruz. 100 Lirayı da 50 kişi kaydolup 10 kişi geldiği için 100 Lirayı da sırf onun için alıyoruz. 100 Lirayı verince geliyor çünkü. Çok ciddi sorunlarınız olduğunu biliyorum. Özellikle stajyerlerin çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz.”

“İKİ ŞEYE BİLHASSA İKİ ŞEYE ÇOK DİKKAT EDİN”

Staj Eğitim Merkezi Yeni Dönem Eğitimi Açılış töreninin sunumunu, SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülseren Aytaş yaptı. Açılış konuşmasını yapınan SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Dr. Ahmet Ayar da staj sürecinin, mesleğe hazırlık açısından çok önemli olduğunu belirtti. Av. Dr. Ayar, konuşmasında mesleğe yeni başlayacak olan meslektaşlarına şu tavsiyelerde bulundu: “Avukatın, avukatlığın Türkiye ve Dünya için ne anlama geldiğini anlamamız gerekiyor. Dünya her geçen gün değişiyor ve dönüşüyor. Hepimiz buna şahidiz. Yarın da bugünden çok farklı olacak. Biz buna avukatlar da olarak da uygun hareket etmek yükümlülüğü altındayız. Şimdiye kadar Staj Eğitim Merkezi’nin biriktirdiği belki tecrübeyle de sizlere şunu söyleyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken çok şey var ama iki şeye bilhassa çok dikkat edin. Birincisi yabancı dil. İstanbul Barosu bu anlamda meslektaşlarımızın yabancı dil eğitimlerini geliştirmeleri adına başlangıç düzeyde, ileri düzeyde ve hukuk İngilizcesi düzeyinde çeşitli kurslar açıyor. Bu kurslara dahil olmanızı tavsiye ediyoruz. İkinci önemli şey uzmanlık. Uzmanlık konusunda, eminim tanıştığınız bütün meslektaşlarımız bunu size tavsiye ediyordur. Uzmanlık dediğimiz şey aslında o alanda ustalık demek. Ünlü Matematikçi Cahit Arf’ın dediği gibi “bilim insanlığı diyor meslek değil bir yaşam biçimidir.” İşte öyle meslekler var ki bunlar da tıpkı bilim insanlığı gibi. Öğretmenlik bu anlamda böyle. Avukatlık da böyle. Aslında bir meslek olmasının ötesinde bir yaşam biçimi olmaktadır. Bu süreçte hepimizin peşinen kabul etmesi gerekiyor. Şimdiye kadar çok zorlandınız. Fakültelerinizden çok kolay mezun olmadınız. Çok iyi biliyorum. Ama bundan sonraki süreç de çok kolay olmayacak. Ama bunun hiçbir sakıncası yok. Sadece olağanüstü sonuçlar elde etmek için olağanüstü çaba göstermeyi göze almak durumunda olduğumuzu attığımız her adımda bileceğiz. Bunun tabi dünyada bir çok örneği var. Uzmanlaşmanın uzun ince bir yol olduğunu ve uzmanlaşmak adına yeteri kadar terlemeyi, çalışmayı ve gerekiyorsa da zaman zaman göz yaşı dökmeyi de göz önünde bulunduracağız.  Benim yine çok sevdiğim bir söz ustalık nedir denildiği zaman şöyle söylüyorlar. “Ustalık olabileceğinizin en iyisi olma yükümlülüğüdür” Dolaysıyla biz bir ustalık mesleği icra ediyorsak Avukatlık da bir ustalık mesleği de bunun taa kendisidir. Hepimizin o olağanüstü çabayı sergileme yükümlülüğü olduğunu söylememiz lazım.”