• Son Güncelleme : 14.01.2022 16:54

HAYKIRIYORUZ! Kadın Cinayetlerini Durdurun, Şiddeti Önleyin

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

BASIN AÇIKLAMASI

52562 sicil numarası ile İstanbul Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Dilara Yıldız’ın canice katledilmesini kınıyor, ailesine ve hukuk camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Meslektaşımızın kamuya açık bir yerde ve polisler olay yerine intikal

Etmesine rağmen katledilmesi kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahatça işlendiğini göstermesi bakımından ürkütücü ve dehşet vericidir.  2021 yılında 287  kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Her gün 5 kadının öldürüldüğü ülkemizde Devlet hala bu konuda sessiz , yasalar uygulanmıyor, ve verilen cezalar yeterli değil.

T.C. Devlet’i hukuksuz bir kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınları korumasız bırakmıştır. İç hukuk düzenlemeleri ve yasalarla kadınların korunacağı söylemleri karşılıksız kalmıştır. Devlet’in bir kadın politikasının olmaması, Kadın Bakanlığı'nın kurulmaması,faillerin yeterli cezaları almaması ,kadınlara karşı ayrımcılığın devam etmesi ve yasaların uygulanmaması karşısında kadınlar can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda yalnız ve korumasız bırakılmışlardır.

Hukukçular olarak yıllardır ısrarla Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için okul öncesinden başlayarak eğitim verilmesi gerektiğini , şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin yol haritası olduğunu, sözleşmeden çekilmekle şiddet uygulayanların ve faillerin cesaretlendirildiğini, Devlet’in asli görevlerinden birisinin ayrımcılık yapmaksızın tüm vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu, eşitliğin sağlanması ve şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmasının ve yasaların uygulanmasının önemini söyledik ve bir an önce taleplerimizin hayata geçirilmesini istedik.

Ancak iktidar kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin mücadele etmek yerine Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni eğitim müfredatından çıkardı,  kadın kazanımlarının kaybına yol açacak söylemlere sessiz kaldı, İstanbul Sözleşmesinden çekildi, şimdi de kadınların yoksulluk nafakasına göz dikenlerin söylemlerine ve kampanyalarına sessiz kalmaya devam etmektedir.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak ;

• Yasaların etkin şekilde uygulanmasını,
  • İstanbul Sözleşmesine yeniden imza konulmasını ,
  • İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının Danıştay tarafından iptal edilmesini,
  • Kadına Yönelik Şiddetin ve Kadın Cinayetlerinin önlenmesini,
  • Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığa son verilmesini,
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için eğitimler yapılmasını ve farkındalık yaratılmasını,
  • Devlet’in barolar, kadın STK.ları ve kadın hakları alanında çalışan tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli şekilde çalışarak şiddetin önlenmesi konusunda üzerine düşeni yapmasını,
  • Faillerin en ağır şekilde cezalandırılmalarını,

bekliyor ve istiyoruz.

Meslektaşımızın ve tüm kadınların hakları ve faillerin en ağır şekilde cezalandırılmaları için davaların sonuna kadar takipçisi olacağız.

İstanbul Barosu

Kadın Hakları Merkezi