• Son Güncelleme : 18.11.2021 14:57
  • Haber Giriş : 20.11.2021 14:38
  • Etkinlik : 20.11.2021

Dünya Çocuk Hakları Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiş, ülkemizde 27 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye dahil olmak üzere 196 ülkenin taraf olduğu sözleşeme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Amerika Birleşik Devletleri hariç bütün Birleşmiş Milletler üyeleri sözleşmeye taraftır.

Sözleşmenin kabul edildiği 20 Kasım tarihi Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiştir.

Bugün uluslararası birliktelik, dünya çapındaki çocuklar arasında farkındalık ve çocuk hak ihlalleri ile mücadele etmek için hepimizi harekete geçirmektedir.

Dünyada 385 milyon çocuk yoksulluk sınırında, 262 milyon çocuk okula gidememekte, 650 milyon kadın ve kız çocuğu çocuk yaşta evlendirilmekte, 13 milyon çocuk savaş ve çatışmalar sebebiyle sığınmacı ve152 milyon çocuk işçi bulunmakta…

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde taahhüt ettiğimiz gibi başta çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine, bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlak gelişimi için eğitim almalarına ve her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalarına dair yükümlülüklerimize uymamız gerekmektedir.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak sorumluluklarımızın bilinci ile çocuklara daha iyi bir gelecek inşa etmek için mücadelemizi sürdürmekteyiz.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi