• Son Güncelleme : 18.10.2021 10:29
  • Haber Giriş : 11.10.2021 16:31
  • Etkinlik : 11.10.2021

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

19 Aralık 2011'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak  kabul edilmiş, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kutlanmaya başlanmıştır.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın sona erdirilmesi yalnızca temel bir insan hakkı değil, Devletin sağlamak zorunda olduğu yükümlülüğüdür.

Salgın hastalık gibi kısıtlılık dönemlerinde ,hane halkının yaşadığı ekonomik sorunların kız çocuklarını eğitim sosyal kültürel hayatın dışına itmesi, artan ev içi sorumluluk, cinsiyete dayalı şiddet mağduru olmaları, erken evlilik , savaş göç çatışma halleri kız çocuklarının savunmasızlığına yol açmaktadır.

Kız çocukların karşılaştığı zorlukların ele alınması , kız çocukların güçlendirilmesi,  temel  haklarının yerine getirilmesinin desteklenmesi için çağrıda bulunmak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumsal farkındalık yaratmak ve takipçisi olmak hepimizin sorumluluğudur.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi