• Son Güncelleme : 27.09.2021 08:41
  • Haber Giriş : 16.09.2021 15:22
  • Etkinlik : 16.09.2021

Fransız Avukatlar Başkan Durakoğlu’nu Ziyaret Etti

Fransa Avukatlar Sendikası Başkanı Estellia Araez, Avrupa Demokrat Avukatlar Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Juan Prosper, Sınır Tanımayan Savunma (DSF-AS) Üyeleri Françoise Cotta ve Ghilaine Seze ile Çağdaş Hukukçular Derneği Üyeleri Seher Dursun ve Nergiz Tuba Aslan, 16 Eylül 2021 Perşembe günü saat 11.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştüler. Görüşmede İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu da hazır bulundu.

Türkiye’deki avukat yargılamalarına gözlemci olarak İstanbul’da bulunan heyet ile görüşen Başkan Durakoğlu, İstanbul Barosu’nun, avukat pratiğinin yargılandığı davaları başından beri takip ettiğini ifade ederek, heyete destekleri için teşekkür etti. Siyasal iktidarın, avukatlığı ücret alınan profesyonel avukatlık ile sınırlamak istediğini belirten Durakoğlu, siyasal bakış ne olursa olsun avukatlık mesleğini ilgilendirmesi bakımından söz konusu davaları yakından izlediklerini söyledi. Türkiye’de otoriterleşen rejim ile kitleler üzerinde korku iklimi yaratılmaya çalıştığına dikkati çeken Başkan Durakoğlu, halkın haber alma özgürlüğünü ihlal etmek pahasına medyanın büyük bir kısmının siyasal iktidarın kontrolü altında olduğuna vurgu yaparak avukatların, yargıda yaşanan deformasyonları halka anlatan tek güç olduğunu belirtti.

Durakoğlu, İstanbul Barosu olarak mücadelelerinin mevcut korku iklimini yenmek üzerine olduğunu ifade etti. Totaliterizm hevesindeki tüm otoriter rejimlerde, mücadele için eylemselliğin gerekliliğine işaret eden Başkan Durakoğlu, mücadelenin 143 yıldır İstanbul Barosu’nun genetik kodu olduğunun, yargı mücadelesi kadar demokrasi mücadelesi de yapmaları gerekliliğinin altını çizdi.

Fransız heyet, bu davaları gözlemlemedeki amaçlarının insan hakları savunucusu olan avukatların durumunu uluslararası hukuk kamuoyuna ve Avrupa’daki mercilere anlatmak olduğunu belirtti. Mücadelelerinin politik zeminde değil, avukatın savunma hakkını korumak üzerine olduğunu kaydeden heyet, avukatın bağımsızlığı ve özgürlüğü için Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nu da alarma geçirdiklerini ifade etti. Yurtdışındaki avukatları ve kamuoyunu, Türk avukatların ve adaletin durumu ilgili bilgilendirdiklerini belirten heyet üyeleri, Türk avukatlar ile her zaman dayanışma içinde olduklarını söylediler.