• Son Güncelleme : 15.03.2021 11:25
  • Haber Giriş : 08.03.2021 10:28
  • Etkinlik : 08.03.2021

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Basın Açıklaması

Kadın Erkek Eşitliği Demokrasinin Temel İlkesidir..

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

8 Mart’lar, emekçi kadınların talep ettikleri eşit hak uğruna can verdikleri bir mücadeleyi simgeler.

Günümüzde kadınlar yasalarda ve uluslararası sözleşmelerde yapılan düzenlemelerle eşit haklara sahip oldular. Ancak kadınlar bu hakları kullanmada erkek egemen zihniyetin baskısı ile çok yönlü engellerle karşılaşıyorlar.

Bu nedenle, 8 Mart’larbir kutlama günü olmayıp,kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirme, ayrımcılığa, şiddete karşı çıkma günüdür.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, nüfusun yarısı olan kadınların büyük çoğunluğunun ailede ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa uğradığına, 2021 yılında ülkemizde bir milyon sekizyüzbinden fazla kadının okur yazar olmadığına dikkat çekerek;

• Kadınların en temel sorunu olan EĞİTİM konusunda toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kararlı bir devlet politikası uygulanmasını;
  • Eğitim sistemlerinin özgür bireylerin yetiştirilmesi amacıyla laik bilimsel temele dayandırılmasını;
  • Her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı, hergün en az bir kadın cinayetinin işlendiği ülkemizde, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini; sığınma evlerinin sayısının artırılmasını;
  • Evlilik yaşının uygulanmasını, çocuk evliliklerinin önlenmesini;
  • Yerel yönetimlerde % 3; TBMM’de % 17 olan temsil oranının yetersizolması nedeniyle kadın milletvekili sayılarının artmasını, gerçek demokrasiye ulaşılması için Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüklerinde özel önlemler alınmasını;
  • Atatürk ilke ve devrimleriyle kazandığımız haklardan geriye gidişe son verilmesini istiyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bir kez daha vurgulamak isteriz ki, eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerleştirilmesi için devletin kararlı bir eşitlik politikasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle  acilen bir Eşitlik ve Kadın Bakanlığı kurulmasını talep ediyoruz.

İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, diyoruz…

.