• Son Güncelleme : 23.11.2020 19:05
  • Haber Giriş : 19.11.2020 17:54
  • Etkinlik : 20.11.2020

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Kalıcı Bir Barış Yaratmak İstiyorsak, Çocuklardan Başlamalıyız.

20 Kasım 1989 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Çocuk Hakları Sözleşmesi oybirliği ile kabul edilmiş, 27 Ocak 1995 tarihinde ise Türkiye’de yürürlüğe girmiştir.

Her yıl sözleşmenin imzalandığı tarih olan 20 Kasım ;  dünya çapında çocuk hak ihlallerine dair farkındalık,  çocuk korumanın önemini vurgulamak  ve çocukların refahını artırmak için bir kez daha,  hatırlama günü olmaktadır.

Bugün her birimize; çocuk haklarını savunmak, desteklemek ve kutlamak, çocuklar için daha iyi bir dünya inşa edecek eylemler için ilham olmalıdır.  Çalıştırılan, sokakta yaşayan, dilendirilen, fiziksel duygusal şiddete maruz kalan, savaş ve çatışma bölgelerinde yaşayan, tecavüz , tacize maruz kalan, fuhuşa zorlanan, ayrımcılığa maruz kalan, yoksulluk açlık eğitimsizlik sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan vb hak ihlallerine maruz kalan çocuklar tüm dünyada varlığını sürdürmektedir.  Söz konusu istismar ve ihmal edilen çocuklar, bir yandan da dünyayı sarsan salgın hastalıklara karşı daha fazla, savunmasız kalmaktadır.

Oysa ayrımsız tüm çocukların iyiliğini  sağlamak  çok da zor değil

• Her çocuğun yaşına gelişimine uygun  bakım ve sevgiyi görmeleri
  • Sağlıklı yiyecekler, temiz giysiler , barış ve güven içinde yaşamaları
  • Yaşına ve gelişimine uygun ulaşılabilir evrensel değerlere sahip eğitimden faydalanmaları
  • Suça itilmekten korunmaları, suça maruz kaldıklarında haklarının savunulacağına inancı, korunma ihtiyaçları doğduğunda bunun sağlanacağını bilmeleri
  • Sağlık sosyal kültürel gereksinimlerinin kolay ve ulaşılabilir olduğu bir dünya yaratmak yetişkinlerin nihai olarak devletin temel görev ve sorumluluğu olmalıdır

Çocuk yararını esas alan bütüncül bir çocuk politikası ile  çocukların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerini sağlamak mümkündür. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu amaçlarla mücadelemizi sürdürmekteyiz.

İSTANBUL BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ