• Son Güncelleme : 14.09.2020 10:53
  • Haber Giriş : 13.08.2020 09:26
  • Etkinlik : 11.08.2020

Uluslararası Avukatlar Birliği’nden (UIA) İstanbul Barosu’na Destek

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, çoklu baro sistemini ve baroların seçim sistemlerinde değişikliği öngören Avukatlık Kanunu değişikliğine ilişkin, İstanbul Barosu’nun da kurumsal üyesi olduğu Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA-International Association of Lawyers) Başkanı Jerome Roth’a bir mektup gönderdi. 24 Haziran 2020 tarihli mektubunda Moroğlu, baroları bölmeyi, ele geçirmeyi ve susturmayı hedef alan çoklu baro sistemini öngören yasa değişikliğinin, baroların insan haklarına yönelik mücadelelerinde hukukun üstünlüğünü gözetme anlayışında ortaya koydukları algının değiştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti. Türkiye’deki 80 baronun mutlak iradesi ile bu yasa değişikliğine karşı çıkıldığına vurgu yapan Moroğlu, baroların ve avukatların yürüttüğü mücadeleyi ve bu dönemde yaşanan sıkıntıları da dile getirdi.

UIA Hukukun Üstünlüğü Ensititüsü (UIA-IROL Institute for the Rule of Law) Genel Direktörü Jacqueline R. Scott, İstanbul Barosu’na gönderdiği  11 Ağustos 2020 tarihli cevap mektubunda, Türkiye’de baroların yapısında ve seçim sistemlerinde bir reformu hedefleyen yeni yasaya ilişkin son gelişmeleri özel bir ilgi ile takip ettiklerini ve yeni yasanın avukatlık mesleğinin temsilcilerinin anlamlı bir katılımı olmaksızın hazırlandığına ilişkin büyük endişe taşıdıklarını ifade etti.

“Bu reformun, Türkiye’deki 3 büyük baro olan İstanbul, Ankara ve İzmir Baroları’nın gücü üzerinde kalıcı etkiye sahip olacağından ve bu yasanın, bahsi geçen baroların, hukukun üstünlüğünü gözetme ve insan haklarını savunmaya katılım gibi tarihleri boyunca üstlendikleri görevlerdeki kapasitelerini azaltacağından özellikle endişeliyiz” ifadelerine mektubunda yer veren Scott, sıkıntılı koşullara rağmen bağımsızlıklarını ve hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve avukatlık mesleğinin temel değerlerini koruma rollerini savunmak adına cesaretle çabalayan Türkiye’deki barolara ve avukatlara tam desteklerini ve barolar ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu’nun 24 Haziran 2020 tarihli mektubu için tıklayınız.

UIA-IROL Genel Direktörü, 11 Ağustos tarihli mektubu (İngilizce) için tıklayınız.

UIA-IROL Genel Direktörü, 11 Ağustos tarihli mektubunun Türkçe tercümesi için tıklayınız.