• Son Güncelleme : 13.08.2020 09:23
  • Haber Giriş : 09.08.2020 12:43
  • Etkinlik : 09.08.2020

Zorunlu Açıklama

Dün (08. 08.2020)  Yeni Şafak Gazetesinde yer alan haberde, Balmumcudaki sosyal tesisimizle ilgili olarak gerçekle ilgisi olmayan bir haber yapılmıştır. Gazetenin haberi veriş şeklindeki tercihi ve kimliği, bizim açımızdan bilinir olmakla birlikte, özellikle meslektaşlarımız nezdinde doğabilecek olası soru işaretlerinin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

2013 tarihinde TBB tarafından satın alınarak baromuza tahsis edilen bu mekanla ilgili olarak, süreç içindeki bütün gelişmeler, tüm açıklığı ile Baro içindeki toplantılarda ve özellikle de Baro Meclislerinde Başkanlığımız tarafından dile getirilmiştir.

2013 yılından itibaren pek çok baroya, baro binaları veya sosyal tesisler satın alan TBB yönetimi, o tarihte de bu tesisi Baromuza 5.5 milyon dolar bedelle satın alarak tahsis etmiştir. Binanın tahsisinden sonra “yeniden yapım” boyutunda bir güçlendirme yapılmıştır. Güçlendirme sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan sorunlar, sürecin uzamasına neden olmuştur. Bilahare “4 duvar” konumunda bulunan ve işletmeye açılması için asgari 3-4 milyon TL. yatırım gereksindiren bu tesisle ilgili, bahse konu harcamanın baromuz tarafından yapılması uygun bulunmadığı için, bu harcamayı yaparak işletmeyi alacak koşulda işletmeci arayışına girişilmiştir. Bu amaçla şeffaflık sağlamak adına bir yandan Hürriyet Gazetesine ilan verilirken, diğer yandan da meslektaşların müvekkili olan işletmecilerin olabileceği düşüncesiyle, web sitemizde de bütün avukatlara duyuru yapılmıştır.  Duyuru zamanları, ülkemizde ve dünyada yaşanan kriz ortamlarına denk geldiği ve en çok da yiyecek/içecek sektörünün etkilendiği bir evrede olduğu için o aşamada, sadece 3 başvuru alınmıştır. İstediğimiz koşullarda anlaşma olanağı bulunamaması nedeniyle de süreç daha bir uzamıştır. Daha sonra Ortaköy Spor Kulübünü işletmekte olan, şimdiki işletmeciyle anlaşma sağlanmıştır. Anlaşmamızda olduğu gibi, işletmeci 4 milyon TL. civarında bir yatırım yapmıştır. Daha sonra da Beşiktaş Belediyesinden işletme ruhsatını almıştır. Ancak işletme, henüz tümüyle tamamlanmış değildir. Bu nedenle de Baromuz tarafından resmî bir açılış yapılmamıştır. Orta katın dekorasyonu halen sürmektedir. Tamamlanmış bulunan üst kat, sadece avukatlara tahsisli olacaktır. Avukatlar diğer katlardan da yararlanabilecek, % 20 indirim olacaktır.

İşletmecinin süreç içinde, yaptığı planlama ve özellikle de düğün/ nişan benzeri etkinlikleri, bu kez de corona salgını nedeniyle aksamış ve büyük zarara uğradığı beyan edilmiştir. Bu nedenle de resmî açılış öncesinde işletme faaliyetine başlamış, daha sonra ara vermiştir.

Takdir edilecektir ki, tesisin konsepti herkes için tartışma konusu olabilir. Bu alanda ortaya çıkacak sorunların giderilmesi bağlamında, işletmeci ile değerlendirme yapmak bakımından, sözleşmesel koşullar yeterlidir. Tesis içinde farklı konseptlerde alanlar da oluşturulmuştur. Ancak “gece kulübü” tarzı bir oluşum mevcut değildir ve öngörülmemiştir.

Özetle;

1. Bu tesis için İstanbul Barosu bütçesinden çıkan bir harcama yoktur. Tam aksine ayda 25.000 TL. kira karşılığı sözleşme yapılmıştır.

2. Halen bu tesis için Baro tarafından harcanmakta olan bir gider kalemi de mevcut değildir.

3. Baroya ait ve/ veya tahsisli bulunan bütün mekanlar,  ekonomik değerini katlayarak nemalanmaktadır.

4. Şeffaflık öngörülmek suretiyle işletmeci,  gazete ilanı ve Baro Web Sitesi duyurusu ile saptanmıştır.

Kamuoyuna ve meslektaşlarımıza saygı ile duyururuz.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI