Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 08.01.2020 15:54
  • Etkinlik : 06.01.2020

Zor Zamanlarda Avukatlık

İstanbul Barosu ve Türk Ceza Hukuku Derneğince düzenlenen Pazartesi Forumlarının bir yenisi 06 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 17.30’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı. Forumda ‘Zor Zamanda Avukatlık’ konusu ele alındı.

Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Av. Mehmet İpek, açılış konuşmasında forumun hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Forumda Derneğin önceki Başkanlarından Av. Hasan Fehmi Demir, sunumunda, avukat kimdir, ne iş yapar konusuna odaklandığını söyledi. Yaptığı araştırmalar sonucunda avukatın kim olduğu ve yaptığı işi tanımlayamadığını belirten Demir, savunmanın nesnesi olan avukatın kim olduğuna, ne iş yaptığına ilişkini çok farklı görüşler bulunduğunu, ancak bu görüşlerin kendisini tatmin etmediğini bildirdi.

Demir, edebi eserlerde, hukuk metinlerinde, Marksist felsefede, pozitivist doğal hukuk anlayışında avukatın kim olduğuna ve ne iş yaptığına ilişkin tatmin edici bir tanımlamaya rastlamadığını anlattı.

Forumun ikinci konuşmacısı Av. Gülendam Şan Karabulutlar, avukatların kişisel özgürlük haklarının kullanımında ve daha çok müvekillerinin ihlal edilen haklarını savunurken zor zamanlar yaşadıklarını söyledi. OHAL döneminde gözaltına alınan, soruşturulan ve tutuklanan, haklarında dava açılan avukatlarla ilgili sayısal veriler üzerinde duran Karabulutlar, bu önlemler bireysel olabildiği gibi, toplu da olabildiğini bildirdi.

Adalet nöbetlerinin bu durumu protesto etmek ve hak ihlallerine son verilmesini istemek amacıyla tutulduğunu hatırlatan Karabulutlar,  Çağdaş Hukukçular Derneği, Gezi Davası, KCK, Cumhuriyet Gazetesi, başta Diyarbakır Barosu olmak üzere bazı barolar hakkında açılan ve yürüyen davalarda son on yılda en çok hak ihlaline uğrayan mesleğin avukatlık olduğunun altını çizdi.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi.