• Son Güncelleme : 07.01.2020 15:18
  • Haber Giriş : 07.01.2020 09:13
  • Etkinlik : 02.12.2019

SEM Yeni Eğitim Dönemi Açılışı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni dönem açılışı, 06 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 14.00’de Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Sunumunu Av. Zafer İşeri’nin yaptığı ilk dersin açılış konuşmasını yapan SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Elif Görgülü, Savunma mesleği ve bu mesleğe başlamadan önce alınan staj eğitiminin önemine değindi.

Staj eğitimi mevzuatı ve staj eğitimi uygulamaları hakkında bilgi veren Görgülü, İstanbul Barosunun bu alandaki öncülüğü ve diğer barolardan farklılığını vurguladı. Görgülü, revize edilen yeni eğitim sistemi ve uygulaması hakkında bilgi verdi.

Eğitim dönemi açılışının ilk deresini veren İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, İstanbul Barosunun staj eğitiminin diğer barolardan çok farklı olduğunu söyledi. İstanbul Barosunun staj eğitimi için bir sınır koymadığını belirten Moroğlu, pek çok stajyerin İstanbul Barosunu tercih ettiklerini ve staj tamamlandıktan sonra ruhsatını alıp yaşayacakları illerdeki baroya kaydolduklarını söyledi.

Avukatlık mesleğinin onurlu bir meslek olduğunun altını çizen Moroğlu, “Ekmeğimizi bu meslekten kazanıyoruz ama avukatlık aynı zamanda kamusal bir meslektir. Adli Yardım gibi, CMK gibi kamuya hizmet alanlarında da görev yapmak zorundayız” dedi.

Avukatların doğruyu bilip söyleyen, sonuca ulaşmak isteyen kişiler olduklarını, bunun için de gerçekten iyi bir eğitim almaları gerektiğini belirten Nazan Moroğlu, şöyle konuştu: “2000’li yılların başında birçok temel kanunda ve anayasada değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikleri öğrenmek zorundayız. Çünkü hukuk kuralları yaşanan süreçte ihtiyacı karşılayabiliyorsa hukukun üstünlüğünden söz edebiliyoruz. Aksi halde geri kalmış ülkelerin durumuna düşmek var. Ne yazık ki Türkiye’de çok sık kanun değişiklikleri oluyor. Ve ne yazık ki yönetim sistemi de değişti. Parlamenter demokrasiden farklı bir sisteme geçiş oldu. Eskiden kanunla yapılan işler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılır hale geldi. Bu nedende deneyimli bir meslektaşınız olarak genç meslektaşlarıma önerim, sabahları e-postalardan önce Resmi Gazeteyi açıp hukuk alanında yapılan değişiklikleri öğrenmeleridir”.

İyi bir avukat olmanın temelinde iyi bir eğitim bulunduğunu ifade eden Nazan Moroğlu, “İstanbul Barosunda oluşturduğumuz Meslek İçi Eğitim Merkez'inde 25- 30 kişilik gruplarla meslektaşlarımızın uzmanlaşmasına zemin hazırlamak için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Ruhsatınızı aldıktan sonra meslek içi seminerlerimizi izlemenizi öneririm” dedi.

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gökmen Öncü de özetle şöyle konuştu:

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulunda stajyer avukatların temsilcisi olarak Serhan Süsler arkadaşımla birlikte görev yaptık. Bunun çok değerli bir görev olduğunu söylemeliyim. Staj boyunca hiç bir zaman edinemeyeceğimiz bilgileri edindik, mesleğimizin önemini kavradık. Çok değerli üstatlarımızla tanıştık ve onların bilgi ve deneyimlerinden yararlandık. Bizlere bir şeyler öğretebilmek için gösterdikleri özverili çabaya tanık olduk. İstanbul Barosunun bir parçası olmanın ayrıcalığını tattık.

Baroya sahip çıkmak siyasi bir duruş değildir. Yolsuzluklar ve haksızlıklar karşısında direnmek, hukuku savunmak ideolojik bir duruş değildir. İktidarın kim olduğu önemli değildir. Hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların oradan kaynaklandığını bilmeliyiz. Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını savunan baromuza sahip çıkmalıyız”.