• Son Güncelleme : 10.01.2020 09:03
  • Haber Giriş : 06.01.2020 15:58
  • Etkinlik : 05.01.2019

Çocuk Hâkimler Sorunu Yaşıyoruz

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’nun Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Zehra Özdilek’e verdiği ve 05 Ocak 2020’de gazetede yayınlanan demeci -

Avukatlık mesleğinin "tehlike" altında olduğunu söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, uyarıların ciddiye alınmadığını anlattı. Durakoğlu, "Gençleri suçlamamak lazım. 2024 yılında Türkiye'de 220 bin civarında avukat olacak. Bu pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor. Türkiye'de neredeyse bütün illere hukuk fakültesinin açılmasıyla beraber mezun sayısı artarken hızlı büyümeye bağlı olarak nitelikli avukat sayısı da azalıyor” dedi.

Durakoğlu, avukatlık mesleğinde "obez büyüme" olduğunu belirterek "İstanbul Barosu'na son bir yıl içerisinde 4 bin 400 kayıt oldu, bu çok müthiş bir rakam. Aklın alacağı bir rakam değil. Bunun ciddi bir tehlike olarak görülmüyor olması çok ciddi bir başka handikapı oluşturuyor" dedi.

Durakoğlu şöyle devam etti: “Adalet Bakanlığı'nın TBMM'ye gönderdiği rapor, Türkiye'de avukat sayısının son 10 yılda ikiye katlandığını ortaya koydu. Türkiye'deki avukat sayısı 1 Temmuz 2019 itibariyle 146 bin 950'ye ulaştı. Barolara kayıtlı 2017 yılında yüz bini geçen avukat sayısı 2018 yılı sonu itibariyle 116 bin 779'a yükseldi. 79 baroya kayıtlı avukat sayısı 29 bin 798 artış gösterdi”.

Adalet Bakanlığı'nın raporunu ve yargının en önemli ayağı olan avukatlık mesleğindeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mesleğin çok büyük bir tehlike altında olduğunu belirtti. "Sorumsuzca" çok fazla hukuk fakültesinin açıldığına dikkat çeken Durakoğlu, yaptıkları uyanların ciddiye alınmadığını anlattı. Durakoğlu, "Bugün bildiğimiz kadarıyla mezun veren 84 hukuk fakültesi var. Ama açılmış olan hukuk fakültelerinin sayısı 100'ü geçti. Dolayısıyla bu sürecin bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor. Dünyanın her yerinde avukatlık mesleği ile ilgili en önemli unsurun nitelik olduğu konuşuluyor. Bizim açımızdan önemli olan mesleği kaliteli kılabilmektir. Bunu yapabilmenin en temel koşullarından birisi de hiç kuşkusuz eğitimden başlıyor. Avukatlıkta, hâkimlikte, savcılıkta bu niteliğin altında yatan temel neden yetersiz fakültelerden gelen ve bu unvanı kazanan kişilerden oluşuyor. Burada özellikle mezun olan gençleri suçlamamak gerekiyor. Burada önemli olan şey siyasi iktidarıyla, muhalefetiyle, YÖK'le, talepte bulunan insanların şehirlerinde fakülte açılması isteğinde bulunmasından kaynaklı bir tablo var. Bu sebeple şu an çok ciddi çocuk hâkimler sorunu yaşıyoruz" diye konuştu.

'Sınav için 2024 çok geç'

Mesleğe yönelik konulan sınavın 2024'te yapılacağını belirten Durakoğlu, sınavın sayının azaltılmasına yönelik yapılmasının çok ahlaki olmayacağını söyledi. Sınavın nitelikli insanların mesleğe kabulünü sağlayacaksa anlamlı olacağını dile getiren Durakoğlu, "Yoksa hâkimlikte, savcılıkta sınav yapılıyor. Sınava tılsımlı çözüm olarak bakmamak lazım. Hâkimlikte, savcılıkta neyi ne kadar sağlıyorsa avukatlıkta da onu sağlayacaktır. Burada önemli olan nokta sınavın nitelik kazandırıp kazandırmayacağıdır. Bir diğer nokta da bunun başlangıç tarihinin 2024 olmasıdır. Bu sınavın yapılacağı tarihe kadar Türkiye'de 220 bin dolayında avukat olacak. Bu artık pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor. Dolayısıyla böyle bir tehlike söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Durakoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul Barosu'nda geleceğin avukatlarına yönelik İngilizce eğitimleri yapmaya başladık. Mesleki eğitimleri artırdık. Endüstri 4.0, yapay zekâ gibi gerçeklikler bizi başka yerlere doğru sürükleyecek. Bizce sorunların tılsımlı çözümü kalitededir."

Zehra Özdilek / Cumhuriyet Gazetesi

05.01.2020