• Son Güncelleme : 18.12.2019 15:23
  • Haber Giriş : 18.12.2019 14:01
  • Etkinlik : 18.12.2019

Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi

Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW ) 18. Aralık. 1979 tarihinde kabul edildi.

Türkiye sözleşmeyi 1985 yılında imzaladı ve yasalardan ve yaşamın her alanından  Kadına karşı her türlü ayrımcılığı kaldırmayı ve toplumsal eşitliği sağlamayı taahhüt etti.

Ancak sözleşmenin kabulünden bu yana 40 yıl, Türkiye’nin sözleşmeyi imzalamasından imzadan bu yana da 34 yıl geçmesine rağmen Kadını BİREY olarak görmeyen  yönetim anlayışı devam ediyor ve yasalarda eşit haklar olsa da yaşama geçirilemiyor.

2018 yılında Dünya Ekonomik Forumu toplumsal cinsiyet raporunda Türkiye eğitim, sağlık,istihdam ve siyasi temsil konularında 149 ülke arasında 131. sırada yer aldı.

Kadına yönelik şiddet,kadın cinayetleri,  4+4+4 eğitim sisteminin yol açtığı çocuk yaşta evlendirmeler görmezden geliniyor. Anayasa ve Medeni kanun’da yer alan Kadın hakları ve  Çocuk hakları yok sayılıyor.

2018 yılında 440 Kadın, 2019 Kasım ayında 39 kadın öldürüldü.Toplumda kadınlara karşı ayrımcılığın söylemlerde ve eylemde giderek arttığını, suni gündemler yaratılarak yasalardaki eşit hakların kaldırılmaya çalışıldığını, kadınları koruyan hükümleri nedeniyle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa hakkında karalama kampanyalarının artırıldığını , Medeni Kanun’la ekonomik güvencesi olmayan eşe verilmesine hükmedilen yoksulluk nafakasının da sınırlandırılması için hergün yayınların yapıldığını ve beyanatlar verildiğini görüyoruz.

Biz İstanbul barosu Kadın Hakları Merkezi olarak ;

Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılmasını,

Anayasanın 90. Maddesi gereği “ kanun “ hükmünde olan Uluslararası Sözleşmelerin uygulanmasını,

Eşit hak- eşit temsil ilkesinin hayata geçirilmesini,

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için her türlü yasal düzenlemenin yapılmasını ve bunların uygulanmasını,

İSTİYOR ve bu geri gidişe DUR demek için tüm kişi, kurum ve kuruluşları el ele vermeye ÇAĞIRIYORUZ.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi