• Son Güncelleme : 16.12.2019 18:30
  • Haber Giriş : 16.12.2019 18:37
  • Etkinlik : 13.12.2019

Engelli Kişilerin Temel Hakları ve Sağlık Hakkı

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi ve Engelli Hakları Merkezince düzenlenen ‘Engelli Kişilerin Temel Hakkı ve Sağlık Hakkı’ konulu panel, 13 Aralık 2019 Cuma günü saat 13.30’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Panelin açılında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, engellilerle ilgili mevzuatta yer alan hakların kâğıt üzerinde kalmaması ve hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Engellilerin haklarının ulusal mevzuatın ötesinde uluslararası sözleşmelerle de korunduğunu belirten Naipoğlu, bu sözleşmelerde yer alan hükümlerin Anayasamızın 90. maddesi eliyle uygulamada iç hukukun üzerine çıktığını bildirdi.

Naipoğlu, engelli haklarının uygulanmasında avukatlara da önemli görevler düştüğünü hatırlattı.

Engelli Hakları Merkezi Başkanı Av. Mahmut Günday ve Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Burcu Öztoprak Alsulu‘nun konuşmalarından sonra ilk oturuma geçildi. Bu oturumu İstanbul Barosu Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Yalçın Veziroğlu yönetti. Veziroğlu, kısa konuşmasında ülkemizdeki engellilerle ilgili sayısal veriler üzerinde durdu.

Oturumda konuşan Engelli Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Ömür Aykut Demirdöğen, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Erişilebilirlik’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Engelli Hakları Sözleşmesinin başlangıcından bugüne geçirdiği serüven hakkında bilgi veren Demirdöğen, sözleşmeyle engelliler hakkında standart kurallar getirildiğini bildirdi.

Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Gökberk Dumancı, engelli çocuğu olan ebeveynlerin yararlanabileceği yasal düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanunun 1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Dumancı, engelli çocukların özel eğitimi, ebeveynlerin eğitimi, ebeveynlerin yapması gerekenler, engellinin sağlık hakkı, sosyal yardımlar, muhtaç aylığı, evde bakım desteği, vergi muafiyetleri ve engelli çocuğun annesine erken emeklilik hakkı gibi konularda bilgi verdi.

İkinci oturumu İstanbul Barosu Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Murat Bayram yönetti. Bayram ülkemizdeki engelli sayısının tam olarak bilinmediğini, iyi kanun yapıldığını, ancak uygulamada sorunlar yaşadığını, engelli haklarının anayasa koruması altında alındığını ancak 30 yıl gecikmeyle engelli hakları yasasının çıkartılabildiğini söyledi.

Bu oturumda konuşan Tazminat Hukukçusu Çelik Ahmet Çelik, organ zayıflığı ya da eksikliği, organ farklılığı olan kişileri engelli olarak niteledi ve sürekli hastalar ve yaşlıların da bu sınıfa girdiklerini söyledi. Çelik, engelli doğan bir çocuğun yaşam boyu bakım giderleri olduğunu, oysa ülkemizde engellilere sadaka kültürüyle yaklaşıldığını belirtti.

Trafik kazalarında her yıl dünyada 300 bin kişinin öldüğünü, yaralananların %70’inin engelli ordusuna katıldığını kaydeden Çelik, engellilerle ilgili Türkiye’de 33 yönetmelik bulunduğunu, bunların sayısının azaltılarak uygulanabilirliğinin sağlanması gerektiğini bildirdi.

Çelik Ahmet Çelik, engelli raporlarının işlevi, engellilerle ilgili tazminat davaları, gebeliğin izlenmesi, engelli doğumunun önlenmesi için gerekirse rahmin boşaltılması yoluna gidilmesi, sorumlu hekimlerin yol açtıkları tıbbi sakatlıkların önlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Üyesi Av. Figen Erbek, engelli bireylerin sağlık hakkı, sağlık raporu ve önemi üzerinde durdu. Türkiye’de engellilerin nüfusa oranının %12,29 olduğunu, ailelerle birlikte yaklaşık 30 milyon kişinin etkilendiğini, bunun dünya ortalamasının çok üzerinde bulunduğunu söyledi.

Engellilerin sağlık hakkına erişimlerinin önünde de pek çok engel bulunduğuna işarete eden Erbek, bunları fiziki engeller, bilgiye erişim engeli, mali engeller, adalete erişim engeli, hak arama bilinici önündeki engeller, yöneticiler ve uygulayıcılar olarak sıraladı ve tek tek ele alarak açıklamalarda bulundu.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi.