• Son Güncelleme : 10.12.2019 20:20
  • Haber Giriş : 12.12.2019 19:00
  • Etkinlik : 12.12.2019

Özbek Hukukçular Baromuzu Ziyaret Etti

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kadınların Kamu Yönetimine ve Sosyoekonomik Hayata Katılımlarını Güçlendirme Programı kapsamında kadın hakları uzmanı Özbek hukukçulardan oluşan bir heyet, 12 Aralık 2019 Perşembe günü 15.00’te İstanbul Barosu’nu ziyaret etti. Nasiba Mizodilova, Dilfuza Abdulhasan, Ozode Pazpibaeva, Gulnara İshanhanova ve Holida Hakimova’dan oluşan heyet, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şükran Eroğlu tarafından karşılandı.

Kadınların adalete erişimini geliştirebilmek için hukuki olarak güçlendirilmeleri konusundaki en iyi uygulamalar ile ilgili bilgi almak üzere İstanbul Barosu’nu ziyaret eden heyete,  baronun, kadın haklarının korunması, kadının güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık ile mücadele konularındaki çalışmaları ve İstanbul Barosu adli yardım faaliyetleri konusunda bilgi aktarıldı. Türkiye’nin taraf olduğu Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi ile ulusal mevzuat temelinde Türkiye’de kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konularındaki gelişmeler ve uygulamalar ele alındı.

Toplantıya, İstanbul Barosu Adli Yardım Sorumlu Avukatı Av. Aylin Moralıoğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Birsen Baş Topaloğlu, Merkez Genel Sekreteri Av. Seda Atagül Kebabcı ve Merkez Üyeleri Av. Özge Kocatepe Sarıcı, Av. Nural Kılıç, Av. Kezban Kıvılcımer, Av. Özlem Hatice Bakırcı, Av. Begüm Tekin, Av. F. Tuğçe Ünal ve Av. Hale Eroğlu da katıldılar.

Özbek heyet, Özbekistan Parlamentosu’nun “Kadınların taciz ve şiddetten korunması”na ilişkin yasayı yeni kabul ettiğini, yeni yürürlüğe giren bu yasa gereği, kadınlar için yeni rehabilitasyon merkezleri kurulacağını, mevcut merkezlerin kapsamlı bir biçimde güçlendirileceğini belirtti. Şu anda Özbekistan’da şiddet mağduru kadınların rehabilite edilmesi için faaliyet gösteren 197 rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Devlet tarafından finansmanı sağlanan ancak özerk yapıdaki bu merkezler, rehabilistasyon merkezi olma fonksiyonlarının yanı sıra sığınma evi olarak da şiddet mağduru kadınlara hizmet veriyorlar.