• Son Güncelleme : 28.11.2019 08:56
  • Haber Giriş : 03.12.2019 14:14
  • Etkinlik : 29.11.2019

Eğitim Haktır

İstanbul Barosu Başkanlığı ve Sosyal Haklar derneğince düzenlenen ‘Eğitim Haktır’ konulu toplantı, 29 Kasım 2019 Cuma günü saat 18.00’de baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Önceki Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, kesintili eğitim uygulamasının Türkiye’de evlenme yaşını düşürdüğünü söyledi. Okullanma oranının da gerilediğini belirten Tuskan, yaz-boz tahtasına dönüşen eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur, eğitim sisteminin düzeltilmesi konusunda İstanbul Barosu ile hak mücadelesinde birlikte hareket ettiklerini söyledi. Aladağ’da 11 kız çocuğu ve bir belletmenin yanarak yok olduğunu belirten Onur, dernek olarak dava sürecini izlediklerini, eğitimin dinselleştirilmesi ve cehaletin bu tür facialara yol açtığını bildirdi. Eğitim sistemindeki değişikliklerin bitmek bilmediğinin altını çizen Melda Onur, eğitimi cemaatlere teslim etme sürecinin devam etiğini kaydederek ‘Diğer yandan laik kuruluşlar olarak biz de mücadelemizi sürdürüyoruz’ dedi.

Açılış konuşmalarından sonra oturuma geçildi. Oturumu Av. Aydeniz Alisbah Tuskan yönetti.

Oturumun ilk konuşmacısı ÇYDD Üyesi Gülsün Kaya, Aladağ faciası üzerine yoğunlaştı. Süreci ayrıntılarıyla anlatan Kaya, 2012’de eğitim sisteminde yapılan kesintili 4+4+4 değişikliklerinin felaketlere neden olduğunu belirtti. Gülsün Kaya, bu değişiklikten sonra öğrencilerin okul değiştirdiklerini, eğitimin dincileştirildiğini, eğitimde İslam dininin belli bir kesiminin uygulamalarına ağırlık verildiğini, çocukların örgün eğitimin dışına itildiğini, bir buçuk milyon çocuğun açık öğretime geçtiğini bildirdi.

Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak, günümüzde uygulanmakta olan eğitim sistemini tasarlayanların düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen ve biat eden bir kuşak peşinde olduklarını söyledi. Önemli kültür derslerinin seçmeli hale getirildiğini belirten Çakmak, “Laiklik, aydınlanma, cumhuriyet düşmanlığı üzerine kurulu yeni bir süreç yaşıyoruz” dedi.  Eğitimin sağlık gibi bir HAK olduğuna vurgu yapan Zekeriya Çakmak, bu hakkın özelleştirilemeyeceğini bildirdi.

Eğitim-Sen Üyesi Özgür Bozdoğan, tartışılan konunun teknik değil siyasi bir konu olduğunu belirtti ve 2023 hedeflerinden birinin de yeni rejimde dindar bir nesle kavuşmak olduğunu söyledi. Aslında eğitim alanının siyasi bir mücadele alanı haline geldiğinin altını çizen Bozdoğan, siyasal iktidarın eğitim alanında giriştiği her düzenlemenin planlı olduğunu anlattı. Eğitimden giderek devletin kamusal alandan çekildiğini belirten Özgür Bozdoğan, eğitim hizmetinin cemaatlere, vakıflara devredildiğini kaydetti. Bozdoğan, “Aslında eğitim bir hak ise, eğitimin herkes için eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerekiyor” dedi.

Sosyal Haklar Derneği Üyesi Evren İşler, 1918’den AKP iktidarına kadar eğitimin geçirdiği aşamalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Günümüz uygulamalarında eğitim sisteminde piyasacı, özelleştirmece bir politika izlendiğini belirten İşler, “Neo-liberal politikalara uygun olarak eğitimin paralı hale getirildi. Buna yoksulluk da eklenince Aladağ facialarının yaşanması kaçınılmaz hale geliyor” dedi.

Soru ve cevap bölümünden sonra oturum sona erdi.