• Son Güncelleme : 26.11.2019 08:50
  • Haber Giriş : 27.11.2019 14:36
  • Etkinlik : 25.11.2019

AİHM’e Bireysel Başvuru Semineri

İstanbul Barosu Staj Eğitim merkezi ve İnsan Hakları Merkezince ortaklaşa düzenlenen ‘AİHM’e Bireysel Başvuru Semineri’ 25 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 16.00’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Seminerin açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, Avukatlık Kanununun 76. Maddesinin, avukatları insan haklarını savunmakla görevlendirdiğini, bunun emredici bir hüküm olduğunu söyledi.

Bu hükmün, baroların kuruluş amaçları arasında yer aldığını belirten Naipoğlu, temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla imzaladığımız uluslar arası sözleşmelerin de anayasanın 90. Maddesinin son fıkrası gereğince iç hukuk haline getirdiğini bildirdi. Naipoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ben bu vesile ile bir dönem İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Av. Mehmet Şükrü Alpaslan’ı da anmak isterim. Alpaslan, hükümet adına AİHM’de Türkiye’yi savunmuş, önemli davalar kazanmıştı. O günden bugüne oldukça ilerleyen bir insan hakları seviyemiz var. Avukatlar da bu gelişmelerin bir parçası. Bugün eğer karakollarda insan hakları anlamında ciddi ihlaller yaşanmıyorsa CMK’nın rolü bunda çok çok fazladır”.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Elif Görgülü de açılışta, genç meslektaşlarımızın mesleğe başlarken, çağdaş, tutarlı, iyi bir hukuk eğitimiyle donatılmış olması gerektiğini söyledi.

Bu arada mesleki kariyer çalışmalarının yapılabilmesi adına bu atölye çalışmalarının çok fazla katkısı olduğunun görüldüğünü, bugün ikinci atölye çalışmasını İnsan Hakları Merkeziyle gerçekleştirdiklerini belirten Görgülü, katkı ve emeklerinden dolayı İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Tuğçe Duygu Köksal ve meslektaşımız Av. Benan Molu’ya çok teşekkür etti.

İnsan hakları konusundan farkındalık yaratmanın Staj Eğitim Merkezinin amaçları arasında da yer aldığını kaydeden Elif Görgülü, “Stajyer meslektaşlarımızın da atölye çalışmalarına yürekten katılmaları bizi çok memnun etmiştir, kendilerine de çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmasından sonra seminer oturumuna geçildi. Oturumu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Tuğçe Duygu Köksal ve Av. Benan Molu yönetti. Av. Köksal, “8 hafta gibi kısa bir dönemde yoğun ve etkin bir çalışmayla hazırlandığımız Atölye çalışmasıyla huzurunuzdayız. Tamamen gönüllü olarak yapılan bir çalışmaydı bu, 12 konuda görev paylaşımı yapıldı ve sunum süresi 15 dakika olacak. Yani ele alınan konunun 15 dakika içersinde anlatılması gerekiyor” dedi.

Daha sonra sunumlara geçildi. Seminerde 12 Stajyer Avukat sunum yaptı. Sunum konuları ve konuşmacıları şöyle:

Tarafsız ve Bağmışız Mahkemeler Önünde Yargılanma/Adil Yargılanma Hakkı

Stj. Av. Selva KETEN

Avukat ile Savanına / Savunulma Hakkı

Stj. Av. Enes GÜNDÜZ

Sunumların tamamlanmasından sonra, seminer oturumunu yöneten Av. Tuğçe Duygu Köksal ve Av. Benan Molu’ya Teşekkür Belgesi, sunum yapanlara da Katılım Belgesi sunuldu.