Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 11.11.2019 13:27
  • Etkinlik : 02.11.2019

Onuncu Dönem Resim Kursu çalışmaları Başladı

Baromuzun Onuncu Dönem resim Kursu çalışmaları 02 Kasım 2019 Cumartesi günü başladı. Kurs, 09 Mayıs 2010 tarihine kadar devam edecek. Çalışmalar her Cumartesi günü saat 10.30-16.30 arasında Galata’daki Baro Kültür Merkezinde yapılıyor.

Ressam Avukat Muammer Güngör Hocanın yönetimindeki çalışmalarda resim kursunun belirli bir düzeye getirildiğini biliyoruz.

Baromuz yönetimi kültür ve sanat çalışmalarını teşvik ediyor, örgütlüyor ve destekliyor. Resim kursu çalışmaları da bunlardan biri. On yıldır bu kursa hayat veren, yöneten ve öğreten Muammer Hocaya bazı sorular yönelttik. İşte verdiği yanıtlar:

• Sanatla baro ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Bana göre zaten avukatlık bir sanat dalıdır. Her avukat bir sanatçıdır ve iyi bir sanatçı olmaya çalışmalıdır. Avukat,  güzel yazmak, güzel konuşmak, güzel ifade etmek zorundadır. Vücut dilini iyi kullanmak ve davasını savunmak zorundadır. Avukatlığın doğasında sanat vardır.
  • Avukatın resim çizme yeteneği nasıl ortaya çıkarılıyor?
  • Her insanın içinde bir sanat ışığı vardır. İnsanın yağa kalkmış bir canlı olarak sanata eğilimi vardır. Etrafına baktığı zaman ‘şu manzara ne güzel’ diyen insanda bir sanat ışığı vardır.

Meslektaşlarımız açısından baktığımızda, resim kursuna gelenlerin içinde bir ışık olup olmadığını ben tecrübelerime dayanarak ortaya çıkarabilirim. Ben Staj Eğitim Merkezinde yöneticilik yaptım, dersler verdim.Genç meslektaşlarımla birlikte oldum. Ben gençken kendimde görmediğim bazı şeyleri gençlerde görüyorum.

• Kursiyerler geldi, resim kursu başladı önce neler yapıyorsunuz?
  • Resim geometri temeline dayalı bir bilimdir. Çizime geçmeden önce resim yapmanın temel ilkelerini, perspektifi anlatıyoruz. Bu temel ilkeleri öğrenemeden çizim yapamazsınız. Resim çizmek, yapmak bir hevestir, hobidir. Bence her insanın en az bir hobisi olmalıdır. Hobisi olan insanlar hayattan zevk alır. Mutlu olur. Stresini atar. Avukatlık da biliyorsunuz çok stresli bir meslektir ve avukat başarılı olabilmek için bu basınçtan kurtulmalıdır. Bunun yolu hobiye sarılmaktır.
  • Resim kursiyerleri temel bilgileri edindikten sonra sırada ne var?
  • O zaman karakalem çizgi, desen çalışmalarına geçiyoruz. Objelerle çalışıyoruz. Eğer bu çalışmaları yapmadan ve iyice oturtmadan resim yapmaya kalkarsanız temeli çürük bir yapıyla uğraşmaktan farkınız kalmaz. Yaptığınız çalışmalar havaya gider. Belli bir metotla sanat eğitimi alınmadığı takdirde, dağlar kahverengi, denizler çivit mavisi, çimenler ördekbaşı yeşil, ağaçlar daha koyu yeşil, gökyüzü de çivit mavisi. Rengin tonunu, dozunu ve ayrıntılarını alamadığı takdirde, bu eğitimi alamadığı takdirde kendi yaptığı eseri beğenmez ve ben bu işi beceremiyorum deyip bırakır.  Onun için bu eğitimi göze almayanların kursa devam etmeleri gerektiğini baştan belirtiyorum.
  • Karakalem çalışmalarından sonra renk çalışmalarına geçiyorsunuz anladığım kadarıyla, bu yapılan çalışmaları sergiliyor musunuz?
  • 2016 yılında 5 Nisan Avukatlar Gününde, İstanbul Adalet Sarayının Themis Meydanında bir sergileme yaptık. 15 gün çık kaldı. O sergilemenin bir özelliği vardı. Gerek karakalem, gerek pastel ve yağlıboya olarak pek çok eseri teşhir ettik. Sergi büyük ilgi gördü, meslektaşlarıma hizmet etmek bana gurur verdi ve bana da bu konuda büyük cesaret geldi. O serginin önemli bir özelliği vardı. Panolar üzerinde altı etap gösterildi. Bu etaplarda karakalemden başlayıp yağlıboyaya kadar,  çalışmaların bütün aşamalarına ilişkin eserleri görmek mümkündü.
  • Resim kursuna ilgi nasıl, gelen talepleri nasıl karşılıyorsunuz?
  • Benim yönetimimdeki resim kursunun on yıllık bir geçmiş var. 10 yıl önce baro başkanlığına teklifte bulundum. Eksik olmasınlar kabul ettiler ve bir ilk yıl 9 kişiyle başladık. Bu yıl başvuranların sayısı ise 77’dir. Şu andaki çalışma alanımız bu syı için yeterli değil. Baro Kültür merkezinde yaptığımız bu çalışmaları sürdürebilmemiz için baro başkanımız bize bir salon daha tahsis etti. O neden Sayın Mehmet Durakoğlu’na teşekkür ediyoruz.
  • Kursa kabul nasıl oluyor?
  • Her yıl resim kursunun başlangıç tarihini tespit ediyoruz ve baronun internet sitesindeki formu dolduranları kursa davet ediyoruz.
  • Resim kurusu şu anda kişiye bağlı bir kurs gibi görünüyor…
  • Evet, ama benim de en büyük dileğim, kültüre, sanata, sosyal çalışmalara büyük destek olan baro yönetiminin bu hizmeti kurumsallaştırmasıdır. Belirli bir aşamaya gelmiş, emek verilmiş bir çabanın sürekliliğini sağlamak baronun görevi. Ben kurumsallaşmayı Avrupa’da gördüğümde hayran oldum. Biliyor musunuz, Brüksel’de ‘Dünya Ressam Avukatlar Birliği’ var. Benden resim istediler. Üç adet resim gönderdim. Türkiye’de de neden ‘Ressam Avukatlar Birliği’ olmasın?