Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 11.11.2019 13:14
  • Etkinlik : 09.11.2019

Avukatlık Bürosu Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemleri

İstanbul Barosu Kalite Koordinasyon Kurulunca düzenlenen ‘Avukatlık Bürosu Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemleri’ konulu Çalıştay, 09 Kasım 2019 Cumartesi günü baromuz merkez bina altıncı katta yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosunda Kalite Koordinasyon Merkezinin kurulması için yapılan çalışmaları anlattı.

İlk başarıyı dışarıdan gelen denetçiler tarafından arşiv sistemimizin beğenilmemesi üzerine denetçilerin öngörüsü doğrultusunda muhteşem bir baro arşivini gerçekleştirerek elde ettiklerini belirten Durakoğlu, “Bu hepimiz için büyük bir umut oldu. Bu işin olabileceğine inandık. Bugüne kadar her şey çok iyi gitti diyemem ama geldiğimiz nokta itibariyle artık bugün İstanbul Barosunda yerleşmiş kalite anlayışı noktasına gelebildik” dedi.

Çok yönlü denetimle mücadele etmenin kolay bir iş olmadığını hatırlatan Durakoğlu,  bugün bu mücadelenin küçük bir parçası olan bir çalışma yapılacağını, bu çalışmanın, baro içersinde yönetimin yapmayı düşündüğü düzenlemelerin ötesinde avukat bürosunda nasıl bir düzenleme yapılacağına ilişkin de çok özel bir anlam ifade ettiğini bildirdi.

Durakoğlu şöyle devam etti: “İki hafta önce Avrupa Barolar Federasyonunun toplantısı nedeniyle Lizbon’daydım. İki gün boyunca barolar sadece kalite tartıştılar. On yıl sonrasının avukatının, barosunun ve yargısının bugünle hiç ilişkisi olmayan bir noktaya evrildiğini görüyorsunuz. Biz de kendimize bakarsak on yıl sonrasının projesini şimdiden yapmış olmamız gerekiyor. Kaliteli avukat geleceğin avukatı olacaktır. Bunun dışındaki avukatlar sıradanlaşacakmış gibi görünüyor. Batı özellikle her alanda getirdiği sistemlerle, etikte, meslek ilkelerinde ve özellikle de uzmanlaşmada tamamen kaliteyi yaratmak amacıyla çalışmalar yapıyor.  Bizim de bu süreci yaratmamız gerekiyor. Yapay zekâ ile nereye varabileceğimizi görmemiz gerekiyor. Biz bununla ilgili Ankara ve İzmir Barosuyla birlikte ortak çalıştaylar yapıyoruz. Bununla daha kaliteli avukatlık mesleği nasıl yaratılır, bunları konuşmaya başlayacağız.  Bugün yapılacak çalışmalar da bu bağlamda yapılan çalışmaların bir parçasıdır”.

İstanbul Barosu Kalite Koordinasyon Kurulu Başkanı Av. Humral Tan, kalite koordinasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Hayatı yaşamak ve hayatı yönetmek ilkeleri üzerinde duran Tan, “Mesleki uygulamalarınızı, çalışmalarınızı yapıyorsunuz, bir hedefiniz var, hedefinize dönük uygulama yapıyorsunuz, ama bir uygulamayı yerine getiremediyseniz bunu açıklamak durumundasınız. Yani her yönetim vermiş olduğu sözleri, koymuş olduğu hedefleri uygulamak zorunda. Bunu kendimize ya da sorumlu olduğunuz kimselere açıklamak zorundasınız” dedi.

Humral Tan şöyle devam etti: “Burada yapılacak çalışmada, bizler sizlere bir şeyler anlatmayacağız. Bunlar masanızdaki sorular, bu soruları sizler soracaksınız, sorunları sizler belirleyeceksiniz, sorunların çözüm yollarını da sizler önereceksiniz”.

Avukatların önünde iki yol bulunduğunu, birincisinin meslek hayatını akışına bırakmak diğerinin ise meslek hayatını yönetmek olduğunu belirten Tan, sözlerin şöyle tamamladı: “sizin biçimlendirmediğiniz bir günü başkaları biçimlendirir, dolayısıyla hayatımıza sahip çıkmalıyız. Kendi meslek yaşantımızı kendimiz yönetmeliyiz. Geleceği tahmin etmenin yolu onu yaratmaktan geçer. Onu yaratmak ise bizim elimizdedir”.

İstanbul Barosu Kalite Koordinasyon Kurulu Koordinatörleri Av. Sinan Naipoğlu ve Av. Burcu Aslan’ın da izlediği Çalıştay, yönetici ve performans koçu Nuray Tamer moderatörlüğünde profesyonel koçlar Filiz Yavuz, Tahsin Kaynak, Humral Tan, Mine Nazife Memişler yönetiminde başladı. Üç oturum halinde sürdürülen çalıştayın ilk oturumunda, avukatlık hizmetlerinde ‘yönetim’ kavramı ve yönetim sürecini oluşturan ‘planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma’ aşamaları size ne ifade ediyor? Konusun ele alındı.

İkinci oturumda, avukattan ve avukatlık hizmetlerinden beklentileri olanlar kimlerdir ve beklentileri nelerdir? Konusu irdelendi.

Üçüncü oturumda ise avukat için güçlü ve zayıf yanlar, fırsatlar ve riskler neler olabilir? Bu konularda barolar ve avukatlar neler yapabilir? Konusu üzerinde duruldu.

Oturum çalışmaları tamamlandıktan sonra Çalıştay programının değerlendirilmesi yapıldı.