Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 05.11.2019 17:16
  • Etkinlik : 04.11.2019

Çocukların Cinsel İstismarı Suçu ve Muhakemesi

Türk Ceza Hukuku Derneği ve İstanbul Barosunun birlikte düzenledikleri ‘Pazartesi Forumları’ adlı toplantının bir yenisi 04 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 18.00’de baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Açılışını TCHD Derneği Başkanı Av. Mehmet İpek’in yaptığı Forumu İstanbul Barosu önceki dönem başkanlarından Av. Turgut Kazan yönetti.

Forumda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Gökçen Taner, “Çocukların Cinsel İstismarı Suçu ve Muhakemesi’ konulu bir sunum yaptı.

Türk Ceza Kanununa göre 15 yaş altı çocukların cinsel istismarının suç oluşturduğunu belirten Taner, 15-18 yaş arası çocukların cinsel istismarında çocuğun rızasının olup olmadığına bakıldığını bildirdi.

Cinsel davranışlarda rıza gösterme yaşının neye göre belirlendiğini anlamımız gerektiğinin altını çizen Taner, “Çocuklar bu yaşlarda ergenlik dönemine giriyorlar ve cinsel dönüşüm geçiriyorlar. Cinsel davranışa rıza yaşıyla biyolojik gelişim arasında bir ilişki var. Ancak bu ilişkinin evlenmeyle uzaktan yakından bir ilgisi yok” dedi.

Evlenme meselesi ile çocukların cinsel ilişkisini bir birinden ayırmak gerektiğini belirten Fahri Gökçen Taner, şöyle devam etti: “Çocukların cinsel ilişkide bulunmaları son derecede doğal bir şeydir. Bunu psikologlar da pedagoglar da söylüyorlar. Çocuklar cinsel davranışı birbirlerinden de öğreniyorlar. Cinsel istismarda bir tarafın yaşça büyük, diğerinin ise küçük olması lazımdır. Kanun koyucu cinsel davranışta rıza yaşına bir sınır koymuştur”.

Cinsel davranış derken, cinsel ilişkiyi düşünmemek gerektiğinin altını çizen Taner, çünkü cinsel ilişkinin cinsel davranışın uç noktası olduğunu, aslında cinsel davranışın çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu anlattı. Taner: “Bizim kanunen korumamız gereken şey 15 yaşına kadar çocuğun doğru bir cinsel gelişimini sağlamamızdır. Bir başka önemli konu da evlenme yaşının 18’e çekilmesidir” dedi.

Taner konuşmasının devamında muhakeme hukuku açısından cinsel istismar konusunu ele aldı ve konuya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yaklaşımına ilişkin örnekler sundu.

Sunumdan sonra soru/cevap bölümüne geçildi.