Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 05.11.2019 13:24
  • Etkinlik : 04.11.2019

SEM Yeni Eğitim Dönemi Açılışı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni dönem açılışı, 04 Kasım 2019 Pazartesi günü saat 14.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Elif Görgülü, savunma mesleğinde başarılı olmanın ön koşulunun, bu mesleğe iyi hazırlanmak olduğunun bilincinde olduklarını söyledi. Görgülü, “Staj eğitimin amacın yasaları körü körüne uygulayan kişiler değil onları toplumun gelişen ve değişen gereksinimlerine göre iyiye ve yararlıya doğru yönlendiren ve yorumlayan hukukçular yetiştirmek olduğunu biliyoruz. Avukatlık staj yönetmeliğinin ilk maddesinde de bu ilkeler belirlenmiştir” dedi.

Görgülü, SEM Yürütme Kurulunun uyguladığı, revize edilmiş yeni eğitim programı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Eğitim dönemi açılışının ilk deresini veren İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Staj eğitiminde çok önemli ve özverili bir hizmetin verildiğini, çünkü İstanbul Barosu olarak başka baroların başvurduğu pek çok şeye başvurmadıklarını belirtti ve İstanbul Barosunun farklılığını anlattı.

Hukuk eğitiminden kaynaklı stajyer sayısının giderek armasının doğurduğu sorunların nihayet farkına varıldığını belirten Durakoğlu, ancak geçen hafta yasalaşan birinci yargı paketinde kabul edilen sınavın 2024’e kadar yapılmayacak olması yüzünden obez yapının şişerek devam edeceğini kaydetti ve “Sınav belki bir an önce yapılabilseydi kötü gidişatı durdurmak mümkün olabilecekti” dedi.

Sorunun çarpıcılığını anlatmak amacıyla bazı rakamlar veren Mehmet Durakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de bugün avukat sayısı 130 bini aşmak üzere. 20 bin dolayında stajyer var. Türkiye’de 83 bin 500 hukuk fakültesi öğrencisi var. Dört yıl sonra bu ülkenin avukat sayısı en az 200-210 bin dolayında tahmin edilebilir. İstanbul Barosu üyesi avukat sayısı geçen hafta itibariyle 45 bini geçti. İstanbul Barosu üyesi de 4 yıl sonra 65 bin dolayında olacak. Vurgulamak istediğim bu rakamların ihtiyacı ifade eden rakamlar olmadığı, ciddi bir sorunun kaynağını oluşturduğudur. Böyle bir tablo içersinde avukatlık yapacaksınız”.

Durakoğlu, böyle bir tablodan çıkışın ancak çağın koşullarını, gelişmelerini daha iyi değerlendirerek, daha çok çalışarak, kendinizi yenileyerek ve belli bir alanda uzmanlaşarak ve farklılık yaratarak mümkün olabileceğini bildirdi.

Durakoğlu, genç avukatlara hitaben yaptığı konuşmada bunun ipuçlarını verdi ve çeşitli önerilerde bulundu.

Açılış dersinin tamamlanmasından sonra derslere devam için Staj Eğitim Merkezine geçildi.