Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 31.07.2019 14:04
  • Etkinlik : 31.07.2019

Pakistan Lahore Barosu İstanbul Barosu’nu Ziyaret Etti

Pakistan Lahore Barosu (Lahore High Court Bar Association) İnsan Hakları Komitesi Başkanı Syed Kazam Ali, İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı Ch. Rashid Akram  ve beraberindeki heyet, 31 Temmuz 2019 Çarşamba günü saat 11.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu ile görüştüler. Görüşmede, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu da hazır bulundu.

Toplantıda, Türkiye’de ve Pakistan’da hukuk eğitimi, baro yapılanması ve üye demografikleri, avukatlıkta uzmanlaşma, baro tarafından yürütülen meslekiçi eğitim ve staj eğitim faaliyetleri, adli yardım, yabancılar için adli yardım, zorunlu arabuluculuk konuları ele alındı.

Başkan Yardımcısı Moroğlu, İstanbul Barosu’nun meslektaşlara sunduğu meslek içi eğitimlere ve avukatın mesleki sorunlarını çözmeye yönelik baro çalışmalarına değindi,  Yönetim Kurulu yapısı, İstanbul Barosu’nun hak temelli merkezleri, komisyonları ve çalışmaları, adli yardım ve adli yardım atamalarında gözetilen meslek içi eğitim koşulu hakkında heyete bilgiler aktardı. İstanbul Barosu’nun yabancı barolar ve üniversiteler ile ortak yürüttüğü çalıştay faaliyetlerinden söz eden Moroğlu, avukatlık mesleğinin sorunlarının tüm dünyada birçok açıdan ortak olduğunun ve sorunlara çözüm temelinde yapılacak işbirliğinin avukatlık mesleği için verimli olacağının altını çizdi. Görüşmede  hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yolları uygulamalarına da değinildi. Arabuluculuğa İstanbul Barosu olarak karşı olduklarını ifade eden Moroğlu, İstanbul Barosu’nun mücadelesi ile Türkiye’de arabuluculuğun, avukatlar dışında bir meslek grubu tarafından ifa edilememesinin temin edildiğini sözlerine ekledi.

Heyete ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Başkan Yardımcısı Moroğlu, ortak eğitimler ve seminerler planlanması noktasında her türlü mesleki işbirliğine açık olduklarını belirtti.

Pakistan Barosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Ali, İstanbul Barosu ve Türkiye’deki üniversiteler ile işbirliği içinde avukatlara ve hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik insan hakları eğitimleri organize etmeyi arzu ettiklerini ifade etti. Mesleki fikir alışverişine imkan sağlayan bu toplantı için Başkan Yardımcısı Moroğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Naipoğlu’na teşekkür eden S.K. Ali, İstanbul Barosu’nu 2020 yılı Nisan ayında Birleşmiş Milletler’den bir delegasyonun katılımı ile Pakistan’da gerçekleşecek olan toplantıya davet etti.

Pakistan Lahore Barosu ve Pakistan’da Hukuk Eğitimi Üzerine;

Pakistan’da toplam kayıtlı avukat sayısı 90.000. Pakistan’ın Pencap Eyaleti’nde yer alan Lahore Barosu’nun 35.000 üyesi var. Pakistan’da hukuk eğitimi iki farklı şekilde olabiliyor. Her eğitim yılının ardından hukuk fakültesi öğrencilerinin sınava tabi tutulduğu 3 yıllık hukuk eğitimi ve yarıyıl sistemine dayanan 5 yıllık hukuk eğitimi. Hukuk fakültesi mezuniyetinin ardından avukatlığa kabul için Pencap Barosu tarafından avukatlık sınavı yapılıyor. Pakistan’da son yıllarda avukatlık uzmanlık konusunda her ne kadar bir eğilim olsa da, avukatların %25 kadarı belli bir konuda uzmanlaşmış durumda.  Avukatlıkta uzmanlık için belirlenmiş herhangi bir gereklilik, uygulanan bir sınav ve yasal bir düzenleme mevcut değil. Yönetim Kurulu her yıl değişiyor. Seçimle göreve gelen 4 üye (başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter ve sayman) geri kalan yönetim üyelerini atıyor ve komisyonları oluşturuyor.