Unvanı boş bıraktınız!

• Etkinlik : 04.07.2019

Aladağ Kız Öğrenci Yurdu Yangını Davası Sonuçlandı

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Basın Açıklaması

29 Kasım 2016 tarihinde Adana İli, Aladağ İlçesinde bulunan ve “Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğine” bağlı olarak faaliyet gösteren “Aladağ Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu” binasında çıkan yangın sonucu 11 çocuk ile yurtta belletmenlik yapan bir kadın çalışan olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş ve yurtta bulunan 16’sı çocuk olmak üzere 27 kişi yaralanmıştır.

04 Temmuz 2019 tarihinde Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan dava sonuçlanmış ve “kamu görevlileri hakkında ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet verme suçundan beraatine, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılarak hükmün açıklanmasının ertelenmesine, itfaiye erlerinin beraatine, Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, Dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdür yardımcısı  Sanık Mahmut Deniz 10 yıl ve dernek yöneticisi sanıkların 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına” karar verilmiştir.

Katılan vekilleri tarafından olası kastla insan öldürme suçundan cezalandırılması istenen sanıklar hakkında bilinçli taksirle öldürme ve yaralama suçlarından ceza verilmesi yanında, kamu görevlilerinin kaçak yurdun varlığı, denetimi ve eksikliklerine rağmen gereken önlemi almamaları nedeniyle eylemlerinin sadece görevi kötüye kullanma olarak değerlendirilmesi özellikle kamunun sorumluluğu konusunda adil bir sonuç olmamıştır.

Çocuklarını kaybeden, yaralanan ailelerin, avukatları ile beraber İstanbul Barosu ve diğer barolar tarafından başından beri takip edilen davada; barolar olarak katılma talebinde bulunulmuş, 30.05.2017 tarihinde kabul edilen bu talep  17.07.2018 tarihinde değişen heyet tarafından kaldırılmıştır. Sosyal Haklar Derneği, Eğitim İş, Eğitim Sen tarafından da takip edilen dava, temel hak olan eğitimde devletin yükümlülüklerinin, dernek ve vakıflar aracılığıyla denetimsizce kullanmasının acı bir sonucudur.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukların temel hak ve özgürlüklerinin savunulması konusunda her türlü çalışmanın yanında olacağımızı ve sürecin devamının da takipçisi olacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz.