Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 08.04.2019 08:54
  • Etkinlik : 02.04.2019

Baro’da Değişime Yanıt Vermeye ve Geleceği Planlamaya Çalışıyoruz

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Medya 24 Tv’de 4 Nisan 2019 Perşembe günü yayınlanan, Av. Hikmet Ömeroğlu’nun hazırladığı ‘HUKUKİ BAKIŞ’ programında, yerel seçim sonuçları, Baro Genel Kurulundan sonraki gelişmeler, meslek ve yargı sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yerel seçimlerin, propaganda sürecinin aksine, genelde sakin geçtiğini, seçim sonuçlarına yapılan itirazların normal olduğunu, itirazların her seçim sonrasında yaşanan bir süreç olduğunu belirten Durakoğlu, itirazların kara bağlanmasının önem taşıdığını, tepkinin yükselmesinin halkta yargıya güvenin %30’lara düşmüş olmasından kaynaklandığını, güvensizliğin kuşkuyu tetiklediğini söyledi.

Ekim ayında yapılan İstanbul Barosu Genel Kurulunun yeni yönetime çok ciddi mesajları olduğunu, yönetim olarak bu mesajı aldıklarını kaydeden Mehmet Durakoğlu, bugün baroda bir değişim, dönüşüm sürecinin yaşandığını, genç meslektaşların baro çalışmalarına katılımının teşvik edildiğini ve gençlerin de bu mesajı aldıklarını ifade etti. Yönetim Kurulunda, bir yanda deneyimliler, bir yanda gençler dengesinin sağlandığını, kadın erkek eşitliği açısından yönetimin yarısının kadınlardan oluştuğunun altını çizen Durakoğlu, “Bu kadroyla hem değişime yanıt vermeye çalışıyoruz, hem de geleceği planlıyoruz” dedi.

Avukat Hakları Merkezinde bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini, bu alanda epey mesafe aldıklarını, Genç Avukatlar Merkezi kurduklarını ve gençlerin itici gücünden yararlandıklarını söyleyen Durakoğlu, Merkez, Komisyon ve Kurullar ile Baro Meclisi Genel Kurulunda seçime katılan her gruptan temsilcilerin bulunmasına özen gösterdiklerini ve meslektaşlarımızın birlikte çalışmasıyla yararlı etkinlikler ortaya çıkarıldığını anlattı.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, konuşmasında, avukatların ve yargının sorunları, hukuk eğitimi, savunma hakkının tahrip edildiği OHAL dönemi ve kalıcılaştırılan OHAL, sadece avukatlık yaptıkları için, müvekkilleriyle özdeşleştikleri iddiasıyla yargılanan 20 avukatla ilgili 37. Ağır Ceza Mahkemesi süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Arabuluculuk konusuna da değinen ve 2011 yılında kanun tasarısına tepki olarak gerçekleştirdikleri KIRMIZI KART eylemi sonucu arabuluculuğun hukukçular tarafından yapılmasını sağladıklarını belirten Durakoğlu, şöyle konuştu: “Eşitler arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk yararlı olabilir. Başlangıçta ihtiyari olarak başlayan arabuluculuğun zorunlu ve dava şartı haline getirilmesini doğru bulmuyorum. İş Kanunda yapılan değişiklikle sosyal güvenlik konusunda zorunlu hale getirildi. İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıkta taraflar eşit değil. Aile hukukunda, ticaret hukukunda ve başka dallarda arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır.”