• Son Güncelleme : 11.03.2019 10:00
  • Haber Giriş : 13.03.2019 09:41
  • Etkinlik : 07.03.2019

Ekonomik krizde kadın emeği: Kriz, istihdam ve haklarımız

İstanbul Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulunca düzenlenen ‘Ekonomik krizde kadın emeği: Kriz, istihdam ve haklarımız’ konulu sohbet toplantısı, 7 Mart 2019 Perşembe günü saat 20.00’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu Üyesi Av. Pelin Pınar Kaya, 8 Mart’ın anlamı üzerinde durdu ve yapılan mücadeleleri özetledi.

Sohbet toplantısını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Zeynep Suda yönetti.

Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu Başkanı Av. Özge Demir, krizin kadın emeğine yansımaları ve bu bağlamda kadın emeğinin karşılaştığı zorlukları aktardı.

Av. Özge Demir, kadının üretime katılmasının önünde duran engellerin neden ve sonuçlarını veriler ışığında kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Demir, kadının işsizliğinin önünde duran en büyük engellerden birinin toplumsal cinsiyet rolleri ve bundan kaynaklı kadının ev işlerini yapmak zorunda olması algısı olduğunu belirtti.

'SORUNLAR ÖRGÜTLÜ ÇABA İLE AŞILABİLİR'

Araştırma sonuçlarına göre, çalışan kadınlar ile çalışmayan kadınlar arasında, çocuk bakımı ve ev işleri yapma süresi bakımından yalnızca bir saatlik zaman farkı olduğuna, erkeklerde ise bu sürenin çok daha az saatler olarak karşımıza çıktığına değinen Demir, kadınların eve "ek gelir" getirmek üzere çalıştığı gibi bir algının yerleştiğini ve bundan dolayı daha kolay gözden çıkarılabilir olduklarını, kayıt dışı çalışmanın ‘güvencesizliği’ de beraberinde getirdiğini belirtti. Av. Özge Demir, sözlerine "Emeğimizin karşılığını alabileceğimize dair umudumuz da, bunu başarmak için cesaretimiz de var. Mücadelemizde umut ve cesareti birleştirdiğimiz bir yıl olmasını diliyorum" diyerek son verdi.

'ÇALIŞAN KADINLARIN YARISI KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR'

Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu Üyesi Av. Zeynep Gülşen, kadının sahip olduğu haklardan en önemlilerinden birinin çalışma hakkı olmasına rağmen, 10 kadından yalnızca 3'ünün çalışabildiğine ve çalışan kadınlarının yarısının kayıt dışı çalıştığına değindi. Gülşen, işverenlerin çoğunun işyerlerinde kadın işçi çalıştırmasının kadın istihdam edebilmek gibi bir kaygı gütmediğini, kadının ucuz işgücü olarak görüldüğünü ifade etti.

Zeynep Gülşen, kadınların işe alınabilmek için fizik güzelliği arandığını, çalışma hayatlarında ise "zor" işler söz konusu olduğunda patronları tarafından kadınlıklarının kullanılmasının istenmesi gibi durumların yaşandığını ve bu gibi durumların yetkili yerlere şikâyet edilmesini ya da Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu ile iletişime geçmelerini önerdi.

Siyasi iktidarın düzenlemelerinin de kadının çalışma hayatına olumsuz etkilerinden örnekler veren Gülşen, sermayenin talepleri ile gericiliğin zaman zaman belirli çelişkiler yaşadığını ve bu çelişkilerden zararlı çıkanın daha fazla kadın emekçiler olduğunu belirtti. İş Kanunu'nda kadın lehineymiş gibi görünen birçok düzenlemenin aslında toplumsal cinsiyet rolleri ışığında hazırlandığını, bunlardan birinin de 150'den fazla kadın işçinin çalıştığı işyerlerinde kreş açma yükümlülüğü getirilmesine rağmen burada alt sınır olarak baz alındığını ifade etti.

Ev eksenli çalışmanın da kadın emekçiler içinde yaygın olduğuna değinen avukat Zeynep Gülşen, işverenin işyeri sağlamak gibi bir yükümlülüğü olmaması ve çok düşük ücretlerle üretim yapılması, kadınların ev bütçesine katkı yapmak amacıyla bu çalışma şeklini seçmeye daha yatkın olması nedeniyle bu üretim şeklinin tercih edildiğini ve geçtiğimiz yıllarda bu biçimde çalışan kadınların sayısının yüzde 150 arttığını belirtti. Gülşen, kadın emeğinin her alanda sömürüldüğünü ve işçi kadınların haklarını yalnızca mücadele ederek, mücadeleleri için örgütlenerek kazanabileceklerini söyleyerek sözlerine son verdi.