Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 11.03.2019 13:35
  • Etkinlik : 08.03.2019

Aile Hukukunda Güncel Sorunlar

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlama programı çerçevesinde İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezinin düzenlediği ‘Aile Hukukunda Güncel Sorunlar’ konulu panel, 09 Mart 2019 Cumartesi günü saat 13.30’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkemizde ne yazık ki henüz sağlanamadığını, kadın cinayetleri devam ettiğini, buna karşı mücadelenin ise sürdürüldüğünü söyledi.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce 2018 yılında düzenlenen ‘Türkiye’de Kadın’ raporunda yer alan bilgileri çok düşündürücü bulduğunu belirten Eroğlu, raporda yer alan bazı bilgileri şöyle sıraladı:

“2016 yılında TÜİK istatistik verilerine göre toplam nüfus 79 milyon 814 bin, bu nüfusun %49,8’i kadınlar diğer kısmı erkekler.

6 yaş ve üstü nüfus içerisinde okuma yazma bilmeyen her 10 kişiden 8’i kadın. Akademik alana bakıldığı zaman %44,52 kadın, üniversitelerde yönetim kademelerine baktığımız zaman oran %8,62’ye düşüyor.

Genelde kadın istihdamı %28,9’larda, erkek istihdamı %65’lerin üzerinde.

Siyaset alanına baktığımız zaman; son olarak 24 Haziran seçimlerinde parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 104, temsil olarak %17,45 olarak gerçekleşmiş.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde kabinede iki kadın bakan var, Bakan Yardımcılarının da sadece 4 tanesi kadın.

2014 yılında ülke genelindeki bir araştırmada eşi veya eski eşi tarafından cinsel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı %36. 2018’de 440 kadın öldürüldü, 317 kadın da cinsel tecavüze uğradı”.

Şükran Eroğlu, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nde ‘Taraf Devletler, kadınların ve erkeklerin tüm ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi haklardan eşit olarak faydalanmasını temin etmekle yükümlüdürler’ demesine rağmen, bu tabloya bakıldığında taahhüt edilmesine rağmen kadınların bu haklardan eşit olarak faydalanamadıklarını bildirdi.

Eroğlu, “Görüldüğü gibi tablo iç karartıcı ama bizim içimiz kararmayacak. Çünkü biz yıllardır kadın hakları ve kadın mücadelesinde haklarımızın peşindeyiz. Bu mücadelemiz eşit oluncaya kadar da devam edecek” dedi.

Paneli İstanbul Barosu Baykan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu yönetti.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Süreyya Turan ‘Yoksulluk Nafakası’ konulu biri sunum gerçekleştirdi. Turan sunumunda, yoksulluk nafakasını düzenleyen Medeni Kanunun 175. Maddesi üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Turan, konuya ilişkin Yargıtay 2 ve 3. Hukuk Dairesinin kararlarından örnekler verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi Hâkimi Emin Erol da sunumunda ‘aile Hukukuna İlişkin Davalarda Zorunlu Arabuluculuk’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Boşanma davalarının kamu düzeni ile ilgili dava olmadığının altını çizen Erol, aile hukukunun arabuluculuğa elverişli bir alan olmadığını bildirdi.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümü uygulandı. Panel sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.