Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 11.03.2019 13:20
  • Etkinlik : 08.03.2019

Avukatların Vergilendirilmesi

İstanbul Barosu İdare ve Vergi Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘Avukatların Vergilendirilmesi’ konulu panel, 8 Mart 2019 Cuma günü saat 13.30’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, tam beyanname verme döneminde düzenlenen bu toplantıda stopaj ve KDV konusundaki gelişmelerle, yıl ortasında uygulanması beklenen e-makbuz sistemi hakkındaki beklentileri en yetkili ve bilgili ağızlardan öğreneceklerini söyledi.

İdare ve Vergi Hukuku Komisyonunun geçmişte çok özel çalışmaları olduğunu, Komisyonun yaptığı özel bir çalışmayla özellikle karşı yan vekâlet ücretinden KDV alınmaması veya dâhil edilmesi olgusunu yeniden değerlendirilmesi konusunda bir yargı mücadelesi verildiğini belirten Durakoğlu,  bu mücadelenin belli bir noktaya kadar geldiğini bildirdi.

Durakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi Ankara’da Maliye Bakanlığı ile CMK ve Adli Yardım ücretlerinde Katma Değer Vergisi ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bu konuları yeniden değerlendirme noktasına geldik. Ama özellikle de mesleğimizin özelliğinden kaynaklanan bu KDV ve Stopajın doğumu ile ilgili sorun günümüzde son derece önemli. Makbuz kestiğimiz her zaman avukat olarak tahsilâtı tam anlamıyla yapamıyoruz ama KDV yükümlülüğü o andan itibaren başlıyor. Stopaj farklı bir olguya tabi. Bütün bunların ortaya çıkardığı sorunların Ankara’ya ulaştırılması gibi mecburiyet var”.

İdare ve Vergi Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Kaya, açılış konuşmasında panelde ele alınacak konular hakkında bilgi verdi ve konuşmacıları tanıttı.

İdare ve Vergi Hukuku Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nihal Saban, panel oturumlarını yönetti.

Nihal Saban, panelistlere söz vermeden önce şöyle konuştu: “Geleneksel olarak her yıl avukatların vergilendirilmesi konusunda bir toplantı yapıyoruz. Tekrarların hayatımızdaki yeri çok önemlidir. Tekrar, değiştirir ve farklılaştırır. Aslında vergilendirme açısından yapılan bu toplantılarda neyi tekrar ediyoruz diye baktığımızda; Gelir Vergisini, Kurumlar Vergisini, avukatların vergilendirilmesini, avukatların emeğini hep tekrar ediyoruz. Peki, farklılaşan bir şey var mı? Temel kavram olarak beyanname vermeye baktığımızda, aslında evet, çok şey değişti. Avukatların elde ettiği gelir değişti, emeği değişti, duruşma saatlerine baktığınızda, günlerce süren duruşmalar var. Avukatların kendi nitelikleriyle ilgili bir değişme de oldu. Artık hukuk fakültelerindeki hukuk eğitimi çok yetersiz. Avukatların İyi bir eğitimden sonra bir doktora yapmaları, yabancı dil bilmeleri gerekiyor. Piyasada bir fark yaratmaları gerekiyor. Bu tekrarlar ve tekrarların sonucunda bir fark yaratarak, temel fark aslında bir iz ise, bir iz bırakması için sözü konuşmacılarımıza bırakıyorum”.

Toplantıda serbest kazançların tespiti, beyanı ve vergilendirilmesi, serbest meslek makbuzu düzenlenmesinde stopaj ve KDV sorunu, e-defter, e-tebligat ve beyan sistemi konuları uzmanlarca ele alındı.

Panelin ilk oturumunda Beykent Üniversitesi Mali Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Söyler, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürü Kadir Önder sunumu yaptı.

Panelin ikinci oturumunda ise İdare ve Vergi Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Zehra Yılmaz ile Eski Hesap Uzmanı-İdare ve Vergi Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Hasan Tahsin Bayraker bildiri sundu.

Toplantının oturum sonlarında soru/cevap bölümü uygulandı. Panelin sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.

Kayda alınan panel, önümüzdeki günlerde Barovizyonda yayınlanacak.