Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 07.03.2019 17:26
  • Etkinlik : 06.03.2019

Kadın Haklarında Güncel Sorunlar

İstanbul Barosu Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Aile Hukuku Derneğince 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Haftası nedeniyle ortaklaşa düzenlenen ‘Kadın Haklarında Güncel Sorunlar’ konulu Sempozyum, İstanbul Üniversitesi Merkez Bina Doktora salonunda yapıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Aile Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, “Biz erkeklerin, kadınların yanında, sadece onların haklarını onlarla beraber korumayı becerene kadar mücadeleye devam etmemiz gerekir” dedi.

Kadın haklarının her zaman tartışıldığını, tartışılmaya da devam edeceğini belirten Erdem, kadınların bu dünyaya akıllarıyla, zekâlarıyla, öngörüleriyle, erkeklerden daha ileri olan içgüdüleriyle verdikleri emek ve katkı hakkında hem fikir olunduğunda mücadelede başarı şansının daha yüksek olduğunu söyledi.

Bahadır Erdem şöyle devam etti: “Kadınlar dünyaya emek verirken, onlar olmadan yaşam olmazken 21. Yüzyılda androitlerin haklarını konuştuğumuz bu çağda, neden bazı coğrafyalarda, bazı hukuk düzenlerinde bu kadınlar hala erkeklere karşı, hukuka karşı, devlete karşı haklarının mücadelesini vermek zorunda kalıyorlar. Bu kadınların bir robot kadar değeri yok mu ki, kadınlarla uğraşıyorlar”.

Erkek egemen toplum yapısı devam ettikçe kadınların da haklarını korumak için uğraş vereceklerini belirten Bahadır Erdem, Kadın hakları mücadelesini, bir kesimin değil, bütünlüklü olarak ele alarak sürdürmek gerektiğini ancak ne yazık ki ülkemizde cinsiyet eşitliği konusundaki toplumsal yapısı nedeniyle yapılan mücadelenin bu anlayışta olmadığını bildirdi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün sadece kadınlara hasredilmiş bir gün olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, erkeklere de bu alanda önemli görevler düştüğünü söyledi.

Türkiye’de aslında erkeklerle ilgili çok ciddi sorunların bulunduğunu, kadın erkek eşitliği sorununu sadece kadınların mücadelesi gibi görmenin ve onların sırtına yüklemenin yanlış olduğuna işaret eden Durakoğlu, “Kuşkusuz kadınlar mücadeleye devam etmeliler. Ama bu mücadelenin erkeklerle birlikte yapılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

İstanbul Barosu olarak kadına yönelik şiddetle mücadele için özel bir örgütlenme modeli ortaya koyduklarını kaydeden Mehmet Durakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ 82 ilde, İstanbul, kadına yönelik şiddette 63. Sırada. Bunda baro ve avukatlar olarak çok ciddi bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Çünkü İstanbul Barosu olarak Adli Yardımdan yararlanmak konusunda kadına karşı şiddeti çok öne aldık, hiçbir koşul taşımaksızın, bürokrasiden uzak durarak ve onların ekonomik durumlarına bakmaksızın bütün kadınların yanında olduk. Bu mücadeleye başladığımızda yaşam kurtardığımızın farkına vardık”.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yasalarda hükümler bulunduğunu, çok önemli uluslar arası sözleşmelerin altına devlet olarak imza attığımızı, ancak yasa ve sözleşme hükümlerinin hem devlet, hem yargı tarafından tam uygulanmadığını belirten Durakoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdilik yargının bu 6284 sayılı yasaya direndiğini söylemiyorum. Ama yargıda bu yasaya karşı bir direncin filizlenmekte olduğuna ilişkin bakış açılarını bu Sempozyum vesilesi ile dile getirmek istiyorum”.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen, Hukuk Fakültesi olarak düzenledikleri akademik etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarından sonra Sempozyum oturumlarına geçildi. İlk oturumu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir yönetti.

Bu oturumda; İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, İstanbul Sözleşmesini anlattı.  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsevil Alpagut, Çalışma Yaşamında Kadın’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Elif Uslu Karataş ‘Suriyelilerin Küçük Yaşta Evliliklerinin Türk Hukukuna Göre Geçerliliği’ konulu sunum gerçekleştirdiler.

İkinci oturumu Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Helvacı yönetti. Bu oturumda; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saadet Yüksel, ‘Kadının İnsan Haklarının Anayasa Bağlamında Korunması’,  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Birce Aslandoğan, ‘Boşanma Yargılamasında Hukuka Aykırı Deliller’, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, ‘Kadının Adalete Erişim Hakkı’ konusunu ele aldılar.

Sempozyumun son oturumunu Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Şıpka yönetti. Bu oturumda; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Tülay Aydın Ünver,6284 Sayılı Kanuna Göre Israrlı Takip Kavramı ve Israrlı Takip Mağdurunun Korunması’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Cansu Kaya Kızılırmak, ‘6284 Sayılı Kanunda Öngödülen Koruyucu Tedbirler’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Nil Karabağ Bulut, ‘6284 Sayılı Kanuna Göre Şiddet Uygulayanın Tedavi Edilmesi ve Şiddet Uygulanmış Olmanın Geçici Evlenme Engeli Oluşturması Hususlarının Hak ve Özgürlükler Bağlamında İncelenmesi’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Gülay Arslan Öncü, ‘İnsan Hakları Hukuku Perspeketifinden Türkiye’de Sığınma Evleri: Sorunlar ve Çözüm Yolları’ konuları üzerinde durdular.

Sempozyum oturumlarının sona ermesinden sonra katılımcılara Katılım Belgesi verildi.