• Son Güncelleme : 26.02.2019 15:24
  • Haber Giriş : 04.03.2019 17:13
  • Etkinlik : 01.03.2019

E-Spor ve Hukuk

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonca düzenlenen ‘e-Spor ve Hukuk’ konulu panel, 01 Mart 2019 Cuma günü sat 13.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Şebnem Ahi, toplantıda ele alınacak konular hakkında bilgi verdi.

e-Spor’un okul öncesinden tutun da yetişkinlik döneminin sonuna kadar olan kesimi etkisi altına almış bir sektör olduğunu belirten Ahi,  e-Sporun aynı zamanda dünyada da hızla gelişen bir sektör olduğunu vurguladı.

Sektör hızla büyürken oyuncuların, yayıncıların, reklamcıların ve hükümetlerin de ilgisini çektiğini, bunun yanı sıra hukuki sorunların da ortaya çıktığını hatırlatan Şebnem Ahi, “Biz hukukçular olarak bunları sorgularsak ve sorunları belirlersek, bazı çözüm önerileri üretirsek bir katkıda bulunacağımızı düşünüyorum” dedi. Ahi, içinde yönetmelikleri, disiplin kuralları, cezaları, lisansları, oyuncuları, yayıncıları, bunların hakları, telif hakları gibi pek çok sorunun çözüm beklediğini sözlerine ekledi.

İnteraktif biçimde gerçekleştirilen toplantının ilk konuşmacısı CAS Hakemi & e-Spor Federasyonu Hukuk Direktörü Av. Emin Özkurt, federasyon yapılanması, düzenlemeler, güncel gelişmeler ve öneriler konusunu ele aldı. Özkurt, federasyonun (TESFED) yasasının TBMM’inde görüşülerek kabul edildikten sonra özerk bir federasyon olarak faaliyetlerini sürdüreceğini bildirdi.

Av. Mert Yaşar da, Türkiye e-Spor Federasyonu ile ilgili sorunlar üzerinde durdu ve bazı eleştirilerde bulundu. TFF’nin e-spor’la ilgili bir çalışmasının görülmediğini belirten Yaşar, bu spor dalını özel kuruluşlar ve şirketlerin yönettiğini ve ciddi menfaat çatışmaların yaşandığını anlattı.

e-Spor Oyuncuları Derneği Genel Sekreteri Av. Erdem Mümtaz Hacıpaşaoğlu da e-Sporcu sözleşmeleri, oyuncu ve takım ilişkileri konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sorunların çözümü için hukuk güvenliği ve hukuk bilincini geliştirmek gerektiğine vurgu yapan Hacıpaşaoğlu, sistemde denetim, hukuk okuryazarlığı, yan haklar ve olanaklar, sigorta, iş hukuku, iş güvenliği, sözleşmeler gibi sorunların bulunduğunu kaydetti.

Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gürkan Özocak, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun ve ceza normlarının e-Spor yönünden uygulamalarının ne şekilde olacağına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Supermassive e-Spor Genel Menajeri Ulaş Gülkirpik, Türkiye e-Spor ekosisteminde hukukçunun konumlanması, ya da konumlanamaması üzerinde durdu.

Kısa bir aradan sonra toplandı devam etti. Eski Profesyonele CS Oyuncusu ve Sunucu Özgür Alagül, e-sporcu olmanın özellikleri ve profesyonelliğin geçirdiği aşamaları anlattı. Alagül ayrıca, oyuncu ve takımların e-spordan beklentileri üzerinde durdu.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret ve Fikri Mülkiyet Dr. Öğretim Üyesi Mete Tevetoğlu, e-spor yayıncılığını telif hukuku açısından ele aldı ve bu konuda çeşitli analizlerde bulundu.

Netmarble EMEA Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek ise global e-spor dünyasını hukuksal bakış açısından değerlendirdi.

Spor ve Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Sahra Günalp ve esporhukuku.net Kuucu Ortağı ve Spor ve Spor hukuku Komisyonu Üyesi Av. Atakan Karataş da oyun geliştiricilerinin ve e-sporcuların hakları ve yükümlülükleri üzerinde durdular.

Panel sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.