Unvanı boş bıraktınız!

• Haber Giriş : 04.03.2019 17:10
  • Etkinlik : 01.03.2019

Türkiye Avrupa Forumu Üyeleri Başkan Durakoğlu’nu Ziyaret Ettiler

Türkiye ve Avrupa Birliği konusunda farklı alanlarda (kamu ve AB kurumları, sivil toplum, kültür, hukuk, ekonomi) çalışan Türk ve yabancı uzmanlardan oluşan Türkiye ve Avrupa’nın Geleceği Forumu (Turkey Europe Future Forum) Üyeleri, 1 Mart 2019 Cuma günü 17.30’da İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’nu ziyaret ettiler. Toplantıya, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu ve Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Bedia Ayşegül Tansen de katıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüten heyet, Türkiye’de hukuk alanındaki gelişmeler hususunda Başkan Durakoğlu’ndan bilgi aldılar. 2010 referandumu sonrasında gelinen noktada, yargının yeniden dizayn edildiğine, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hukukun üstünlüğünden artık ne yazık ki söz edilemeyeceğine dikkati çeken Başkan Durakoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargıda büyük bir deprem yaşandığını, cemaat ile bağlantısı tespit edilen çok sayıda hakim ve savcının görevden alındığını ve tutuklandığını, ancak yeni yapılan atamalarda liyakatin yine dikkate alınmadığını ifade etti.  Adil yargılama ve adalete erişimin hayati önemine değinen Başkan Durakoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde yeni fasılaların açılabilmesi için gerekli ulusal mevzuatın gerçekleştirildiğinin, fakat siyasi iktidarın uygulamaları ile bu noktadan çok uzak olduğunun altını çizdi. Durakoğlu, Türkiye’nin AB’ye girişi için ikili bir iradenin, hem AB hem de Türkiye tarafından,  eksik olduğuna değindi. Türkiye’nin köklü bir demokrasi geçmişi olduğunu, temel hak ve özgürlükleri içselleştirme ve bunlara sahip çıkma bakımından Türk halkının bir eğitime ihtiyacı olmadığını belirten Başkan Durakoğlu, siyasi iktidarın halkın demokrasi talebine kapalı olmaması gerektiğini vurguladı. Durakoğlu ayrıca, 2018 yılı Kasım ayında yargının tüm bileşenlerinin katılım ı ile Ankara’da gerçekleşen Yargı Reformu Stratejisi Toplantısı ve hazırlanmakta olan strateji taslağına ve bu taslağın Adalet Bakanlığı ve baroların ortak çalışması ile hazırlanmasının, bu anlamda gidilen işbirliğinin önemine değindi.