• Son Güncelleme : 26.02.2019 08:43
  • Haber Giriş : 25.02.2019 16:04
  • Etkinlik : 22.02.2019

Boşanmanın Eşler ve Çocuklar Yönünden Sonuçları

İstanbul Barosu Başkanlığı, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesince Prof. Dr. Mustafa Dural’ı anma amacıyla düzenlenen ‘Boşanmanın eşler ve çocuklar yönünden sonuçları’ konulu Sempozyum, 22 Şubat 2019 Cuma günü saat 13.00’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonunda yapıldı.

Açılış konuşmalarından önce anısına Sempozyum düzenlenen Prof. Dr. Mustafa Dural’ın özgeçmişi okundu.

Açılışta konuşan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Bayazıt Katoğlu, Prof. Dr. Dural anısına üçüncü anma toplantısını gerçekleştirdiklerini, bu Sempozyumun düzenlenmesine katkı ve destek veren İstanbul Barosu Başkanlığı ve Türk Hukukçu Kadınlar Derneğine teşekkür ettiğini bildirdi.

Prof. Dural’ın çok yönlü bir akademisyen olarak, pek çok hukukçuyu derinden etkilediğini belirten Katoğlu, Dural Hocanın kendi uğraşı alanının dışında klasik müzik tutkusu ve kitap sevgisiyle herkesin anılarında ayrı bir yer ettiğini, çok örnek bir akademisyenin önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisinin son üç sayısını Mustafa Dural Hocaya ithaf ettiklerini belirten Katoğlu, Dural Hocanın çocukları Ayşe ve Ali Dural’ı sahneye davet ederek kendilerine birer takım Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi takdim etti.

Açılışta konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, Prof. Dr. Dural’ın Hukuk Fakültesinde dört yıl hocası olduğunu söyledi. Ondan çok şey öğrendiklerini belirten Moroğlu, Dural’ı anmak amacıyla bu toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etti ve Hocaya layık iyi ve verimli bir toplantı olacağına inandığını bildirdi.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Süreyya Turan da dernek adına yaptığı açılış konuşmasında, hukuk eğitimi sırasında Mustafa Dural Hocanın öğrencisi olamadığını, ancak onu tanıyanlar ve onun yakınında bulunanların onunla ilgili anıları, izlenimleri ve esprilerini çok dinlediğini, bunlardan bazılarını anlatacağını söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra panel oturumlarına geçildi. İlk oturumu Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi, TBB Eski Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler yönetti.

MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu,  ‘Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesinde Yargıtay Uygulamaları’ konulu bir bildiri sundu.

2002 yılından önce evlilikte mal ayrılığı, mal ortaklığı sistemi bulunduğunu, bu uygulamanın çok güçlükler yarattığını belirten Moroğlu, 2002 yılında Medeni Kanunda yapılan köklü bir değişiklikle mal rejimlerinin belirlendiğini, yasal mal rejiminin edinilmiş mallara katılma rejimi olduğunu söyledi. Uygulamada hukukçular olarak çok büyük zorluklarla karşılaştıklarını ve bunların yargı sürecinde de yaşandığın altını çizen Nazan Moroğlu, “O tarihte aile mahkemeleri de kurulmamıştı ve tam bir hukuk kargaşası yaşadık” dedi. Moroğlu konuşmasının devamında, yargı sürecinde verilen değişik kararlarla ilgili Yargıtay kararlarından örnekler sundu.

İstanbul Barosu Önceki Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, konuşmasının başında Medeni Kanuna vurgu yaptı ve kazanılmış hakların yitirilmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Tuskan şöyle konuştu: “Medeni Kanun Türkiye’deki kadınların devrim yasasıdır. Çünkü biz vatandaşlığı Medeni Kanunla almışız. O nedenle bu yasaya dört elle sarılmamız, sahip çıkmamız lazım. Ama bütün bu uğraşlarımıza rağmen müftünün nikâh kıyma konusu Medeni Kanunun çatısından çekilen bir kiremittir. Bu yüzden Medeni Kanun konusunda çok duyarlı olmalı, kazanılmış hakların geri alınmaması için mücadele verilmesi gerekmektedir. Laik hukuk düzeninde kadınların özgürce yaşadıkları tek Müslüman ülke Türkiye’dir”.

Kadının hak mücadelesi yaptığı diğer önemli bir konunun da kadının ve çocuğun soyadı meselesi olduğuna işaret eden Tuskan konuşmasının devamında,  ‘Yargı Kararları Doğrultusunda Boşanma Sonrasında Kadının ve Çocuğun Soyadı’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

TED Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, yaklaşık iki yıl Prof. Dr. Mustafa Dural’la birlikte çalışma onuruna sahip olduğunu, onun engin bilgisinden yararlanma şansını yakaladığını, çok kısa bir birlikte çalışma olsa da kendisine olan saygı ve sevginin her geçen gün arttığını söyledi. Öcal, giriş konuşmasından sonra ‘Boşanma Sırasında Çocuk Üzerindeki Velayet Hakkı’ konulu bir bildiri sundu.

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Dr. Ahmet Ayar, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ilk dersine giren hocanın prof. Dr. Mustafa Dural olduğunu ve hukuk öğretimi tamamlandıktan sonra da sekiz yıl, yani vefatına kadar kendisinin asistanlığını yaptığını söyledi. Ayar, giriş konuşmasından sonra  ‘Boşanma Sonrasında Velayet Hakkı Verilen Ana ve/veya Babaya Karşı Çocuğun Korunması’ konulu sunum gerçekleştirdi.

İkinci oturumu Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Güven yönetti.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Süreyya Turan, konuşmasında ‘Boşanma Sonrasındaki Eşe Yoksulluk Nafakası Verilmesi’ konusu üzerinde durdu.  Turan konuşmasında, bakım nafakaları, yardım nafakaları, iştirak nafakaları, evlilik birliğinin son ermesinden sonra verilen yoksulluk nafakalarını anlattı. Turan, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın konuya ilişkin kararından örnekler verdi.

Bu oturumda Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Özge Uzun Kazmacı, ‘Boşanma Sırasında Çocuğa İştirak Nafakasının Bağlanması’, İstanbul Barosu Üyesi Av. Ayça Özdoğan, ‘Yargıtay kararları Işığında Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat’, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aysun Altunkaş, ‘Boşanmaya Bağlı Aile Hukukundan Doğan Yükümlülüklerin Ceza Hukuku Basımından Değerlendirilmesi’ konulu sunum gerçekleştirdi.

Oturum sonlarında soru/cevap uygulaması yapıldı. Oturumlarda sunum yapan konuşmacılara Tema Vakfının konuşmacılar adına Fidan Dikim Sertifikası ve İstanbul Barosu Başkanlığınca da birer plaket sunuldu.