• Son Güncelleme : 18.02.2019 08:07
  • Haber Giriş : 18.02.2019 16:04
  • Etkinlik : 15.02.2019

AYM ve AİHM’e Bireysel Başvuru Usulü

İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezince düzenlenen ‘Yeni Başvuru Formu ve İçtüzük Değişiklikleri ışığında AYM ve AİHM’e Bireysel Başvuru Usulü’ konulu toplantı, 15 Şubat 2019 Cuma günü saat 17.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Sunumunu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Tuğçe Duygu Köksal’ın gerçekleştirdiği toplantının açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı.

İnsan Hakları Merkezinin yeni dönemin bu ilk etkinliğinin bu alanda çalışanlar için özel bir anlam ifade ettiğini belirten Durakoğlu, özellikle son dönemlerde Anayasa Mahkemesine bireysel başvurularda form doldurma işinin çok ciddi biçimde sıkıntılar içerdiğine ilişkin şikâyetler aldıklarını, en azından bunun hukuksal bir yorumunu alabilmek, belki de Anayasa Mahkemesine yeni işaretler verebilmek bakımından bu toplantının da son derece önemli olduğunu söyledi.

Baro olarak bu yeni dönem içersinde İnsan Hakları Merkezi ile birlikte özellikle yoğunlaştığına tanık olduğumuz hak ihlalleri konusundaki çalışmaları hızlandırma noktasında olduklarını ifade eden Mehmet Durakoğlu,  bu tespitlerle birlikte bazı bilgileri, istatistikleri, raporları hukuk kamuoyuna sunabilecek bir noktaya gelmiş olacaklarını bildirdi.

İnteraktif biçimde gerçekleştirilen toplantıda konunun Anayasa Mahkemesi cephesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Burak Gemalmaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi cephesini ise İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Bedia Ayşegül Tansen Gümüş ele aldı.

Gemalmaz, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda ciddi sorunlar yaşandığını, ama sorunların en önündeki problemin avukatların kendisinden kaynaklandığını söyledi. Sacayağının ilk adımını atan avukatın en iyi temeli kurması gerektiğini belirten Burak Gemalmaz, “Ancak ondan sonra hâkimlere, diğerlerine eleştiri yöneltebilelim” dedi.

İçeriği düzgün bir dilekçenin yazılması, haklı kavramının ne olduğunun düzgün olarak anlaşılmasının en iyi bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Gemalmaz, bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesi %90’ın üzerinde RET kararı verdiğini, bu RET’lerin büyük bir kısmını da dilekçeden kaynaklanan sorunlar oluşturduğunu bildirdi.

Bireysel başvurunun koşullarını zorlaştırmak için bir takım çalışmalar yapıldığını belirten Burak Gemalmaz, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru için yayınlanmış bir takım kitaplar bulunduğunu, Anayasa Mahkemesinin buna ilişkin sitesinde ayrıntılı bilgilerin yer aldığını, aslında bu yayınların bireysel başvurunun nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler içerdiğini anlattı. Gemalmaz, Anayasa Mahkemesinin hak ihlaline ilişkin uygulamalarından örnekler verdi.

İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. Bedia Ayşegül Tansen Gümüş de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin avukat hatasından dolayı başvuruları %82 dolayında kabul edilemez bulduğunu söyledi. Gümüş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin resmi internet sitesinde dillerden Türkçe’yi tıkladığınızda tüm mevzuatın ve yararlı bilgilerin hepsini bulmanın mümkün olduğunu, buna rağmen başvuru hatalarının önüne geçilemediğini bildirdi.

Ayşegül Tansen Gümüş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 1, 34 ve 35. Madde çerçevesinde AİHM’nin kabul edilebilirlik incelemesi hakkında bilgi verdi. Gümüş konuşmasında, başvuruların sözleşmeye uygunluğu ve mahkemenin yargı yetkisi, kabul edilebilirlik koşulları, davanın esasına ilişkin diğer kabul edilmezlik nedenleri üzerinde durdu.

İnteraktif sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi. Toplantı sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.