• Son Güncelleme : 18.02.2019 08:05
  • Haber Giriş : 14.02.2019 13:14
  • Etkinlik : 13.02.2019

Lojistik ve Nakliyat Sigortaları

İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu ve Türk Sigorta Enstitüsü Vakfınca düzenlenen ‘Lojistik ve Nakliyat Sigortaları’ konulu panel 13 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 13.30’da baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda yapıldı.

Toplantıyı bir konuşmayla başlatan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, toplantının çok verimli geçeceğine inandığını söyledi. Ekonomik hayatın bozulması nedeniyle başka sektörlerde olduğu gibi lojistik ve nakliyat sektöründe de ağır sorunların bulunduğunu belirten Moroğlu, toplantıda bu sorunların tartışılacağını ve çözüm önerilerinin de ortaya konulacağını umduğunu bildirdi. Moroğlu, komisyonun daha önceki çalışmalarında olduğu gibi bu toplantının da kitap haline getirileceğini ve meslektaşlarımızın yararlanmasına sunulacağını sözlerine ekledi.

Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Mehmet Kalkavan da nakliyat sigortalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Nakliyat konusunda diğer dallardan daha fazla uzmanlık gerektiğinin altını çizen Kalkavan, uygulamada sıkıntılar yaşandığını, örneğin nakliyat poliçesi genel şartlarından bir tanesinin 1953 yılında yürürlüğe girdiğini, bu nedenle vatandaşın genel şartları anlamakta zorlandığını anlattı.

Lojistik ve Nakliyat Sigortaları paneli iki oturum halinde gerçekleşti. Oturumları Prof. Dr. Samim Ünan yönetti.

İlk oturumda konuşan Türk Ticaret Kanunu’nu Hazırlayan Komisyon Üyesi Prof. Dr. Kerim Atamer, ‘Geçmişe Etkili Sigorta’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Geçmişe Etkili Sigortanın tanımı ve ilkeleri üzerinde duran Atamer, bu sigortanın can sigortaları dışında mal ve sorumluluk yani tüm zarar sigortalarında uygulanabileceğini söyledi.

Geçmişe etki bakımından abonman sözleşmeleri üzerinde de duran Atamer, sigortanın geçmişe etkili olabilmesi için prim ödemenin zorunlu olduğunu bildirdi. Kerim Atamer, geçmişe etkili sigortada geçersizliğe yol açabilecek hallerin neler olabileceğini anlattı.

Uygulamacı ve eğitimci Ali Akşener ise ‘Nakliyat Emtia Sigortaları, klozlar ve teminat kapsamı’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sektörde ağırlıklı olarak 1.1.1953 tarihinde yürürlüğe giren Emtia Nakliyat Sigortası genel şartlarının kullanıldığını belirten Akşener, kloz olarak da İngiliz klozlarının kullanıldığını söyledi. Uygulamada klozların 1982 versiyonunun kullanıldığının altını çizen Akşener, taşıma türlerine göre emtia nakliyat sigorta teminatları, teminata dâhil klozlar ve genel istisna klozunu anlattı. Ali Akşener ayrıca, teminata dâhil rizikolar, yerli klozlar ve tam ziya koluzu hakkında bilgi verdi.

İkinci oturumda konuşan Tam&Ertan Hukuk Bürosundan Av. Dr. Kerem Ertan, P&I sigortacısından alınan teminatlarda ve rücu davalarında husumetin yönlendirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu. P&I sigortasını Kulüp Sigortası olarak niteleyen Ertan, kulüp teminat mektuplarının çeşitleri ve mektupta yer alması gereken hususları anlattı. Rücu davasında husumet konusunu değerlendirene Kerem Ertan, kulübe doğrudan dava hakkı olabileceğini belirtti ve Yargıtay kararlarından örnekler sundu.

Oturumun son konuşmacısı İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı, İ.Ü. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Egemen Gürsel Ankaralı, ‘Nakliyat Sigortaları, Rücu Alacakları Yönünden Dava Şartı Arabuluculuk Uygulaması’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Arabuluculuk sürecine giren uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuğa gitmek gerektiğinin altını çizen Ankaralı, ancak, aynı davada tahkim süreci yürüyorsa dava şartı arabuluculuğa gidilemeyeceğini bildirdi. Halefiyete dayanan rücu taleplerini de mutlak ticari dava saymak gerekeceğine işaret eden Egemen Gürsel Ankaralı, hasar ve kayıp zararlarında açılan rücu dava dosyasında bulunması gereken belgeler hakkında bilgi verdi. Ankaralı konuşmasının son bölümünde anlattığı konulara ilişkin Yargıtay karalarından örnekler sundu.

Oturum sonlarında soru/cevap uygulaması yapıldı. Panel sonunda katılımcılara birer Teşekkür Belgesi verildi.