• Son Güncelleme : 15.01.2019 12:42
  • Haber Giriş : 15.01.2019 08:38
  • Etkinlik : 12.01.2019

Avukat Hakları Merkezi Yeni Dönem Çalışmaları

İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezinin yeni dönem çalışma kurallarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen eğitim çalışması, 12 Ocak 2019 Cumartesi günü saat 10.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda yapıldı.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukat Hakları Merkezi Koordinatörlerinden Av. Mehmet Emre Elçi, Avukat Hakları Merkezinde tamamen gönüllülük esasına dayalı bir çalışma yürütüldüğünü ve bu çalışmanın meslektaş dayanışmasını hedeflediğini söyledi.

İstanbul’un giderek artan nüfusu ve getirdiği sorunlar, meslektaşlarımızın sayısındaki yüksek artışa paralel mesleki sorunların da artışına yol açtığını belirten Elçi, bu durumun meslektaş dayanışmasını zorlaştırdığını bildirdi.

Avukat Hakları Merkezi olarak bu dayanışmayı örgütün de yardımı ve desteğiyle artırmaya çalışacaklarını kaydeden Elçi, “Bu anlayışla meslektaşlarımızla daha sıkı iletişim kurmak amacıyla Avukata Acil Destek Hattı oluşturduk. Avukatın baroya daha çabuk ulaşmasını sağladık” dedi.

Eğitim çalışmalarına ağırlık vermek istediklerini belirten Mehmet Emre Elçi, bu çerçevede Staj Eğitim Merkezi eğitim programına Avukat Hakları Merkezi ile ilgili genç meslektaşları bilgilendirmek amacıyla ders konulmasını düşündüklerini vurguladı.

İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Abdullah Onur Eyüboğlu da, açılışta yaptığı konuşmada, “İstanbul Barosu üyesi 43 bin avukatın Avukat Hakları Merkezi üyesi oldukları bilincini yerleştirebilirsek mesleki dayanışmayı tam olarak sağlayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Eyüboğlu, bu noktadan hareketle Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulunu oluştururken kurulda, farklı düşüncelerden meslektaşların yer almasına özen gösterdiklerini anlattı. Eyüboğlu, Avukat Hakları Merkezi yönergesine göre yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarından sonra eğitim çalışmasına geçildi.

Eğitim çalışması, ‘Avukatın Suç Şüphesi Altında Olması’, ‘Avukatın Suçtan Zarar Görmesi’, ‘Avukatın Hukuki Yardım Sunması’ gibi üç esas üzerinde yürütüldü.

Avukatın Suç Şüphesi Altında Olması bölümünde avukatın konumu, dokunulmazlığı ve bağımsızlığı açısından Av. Aynur Tuncel Yazgan ve Av. Atilla Özen Avukatlık Kanunu ve TBB Meslek ilkeleri açısından değerlendirmelerde bulundular.

Av. Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, avukat hakkında ceza muhakemesinin yürüyüşü üzerinde durdu. Yıldız bu çerçevede, soruşturma ve kovuşturmanın başlatılması ve hüküm kurulması konularını anlattı.

Av. Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu da bu bölümde avukatın görevden yasaklanması ve görevden tedbiren uzaklaştırılması konusunu ele aldı.

Av. Aynur Tuncel Yazgan, Av. Volkan Bahadır, Av. Duygu Tuğçe Köksal, Av. Mehmet Emre Elçi, Av. Turgay Demirci, Av. Metin Narin, Av. Müşir Deliduman, yakalama, gözaltı, tutuklama, adli kontrol, gözlem, arama, el koyma,  denetim, beden muayenesi, ifade, sorgu, yüzleştirme, yer gösterme gibi koruma tedbirleri üzerinde durdular.

Av. Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu, Avukatın Suçtan Zarar Görmesi konulu ikinci bölümde, koruma tedbirlerinin hukuka aykırılığının oluşturabileceği suç tipleri ile avukatın mağduru olabileceği suç tiplerini anlattı.

Avukatın Hukuki Yardım Sunması konulu üçüncü bölümde Av. Aynur Tuncel Yazgan, Av. Volkan Bahadır, Av. Duygu Tuğçe Köksal, Av. Mehmet Emre Elçi, Av. Turgay Demirci, Av. Metin Narin, Av. Müşir Deliduman ve Av. Abdullah Onur Eyüboğlu, hukuki yardımın içeriği, özen ve sadakat yükümlülüğü, hukuka uygunluk denetimi yapmak, görüşme/yazışma, belge inceleme/örnek edinme, işleme katılma, soru sorma, temsil, yasa yoluna başvurma, Avukatlık Kanunu ile düzenlenen suçlar, TBB Meslek Kuralları ve baroca ‘gözlemci’ olarak avukatın görev tanımı ve yetkilerine değindiler.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi. Toplantı sonunda konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu.