• Son Güncelleme : 15.12.2018 20:38

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

HATIRLATIYORUZ
Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi – CEDAW, 18 Aralık 1979 tarihinde kabul edildi.
Türkiye, Sözleşmeyi 1985 yılında onayladı.

Türkiye, Sözleşmeyi onaylayan her devlet gibi, kadınların yasalarda ve yaşamın her alanında insan haklarından erkeklerle eşit olarak yararlanmasını sağlama, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşama geçirme taahhüdü altına girdi.

UYARIYORUZ
TBMM’de “Aile Bütünlüğünü Koruma” amacıyla kurulmuş komisyon tarafından kadınların kazanılmış haklarından geri gidişe yol açacak yasa değişiklikleri öneriliyor. Türkiye, kadını BİREY olarak görmeyen bir anlayışla yönetildikçe, yasalarda yer alan eşit haklar yaşama geçirilemiyor.

Türkiye, 2017 yılında Dünya Ekonomik Forumu toplumsal cinsiyet uçurumu (gender gap) raporunda 144 ülke arasında eğitim, sağlık, istihdam ve siyasi temsil konularında dünya sıralamasında 131. sırada yer alıyor.
Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk yaşta evlendirmelerle Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Medeni Kanun ihlalleri artıyor.
“Kadın erkek eşitsizliği, bir demokrasi meselesi” diyoruz.

İSTİYORUZ
Günümüzde kadınlara karşı ayrımcılığın söylemde ve eylemde giderek artması karşısında tüm kişi, kurum ve kuruluşların dikkatini çekiyor, (CEDAW) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesinden ve uluslararası hukuktan doğan taahhütlerin yerine getirilmesini istiyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği