• Son Güncelleme : 05.12.2018 13:30
  • Haber Giriş : 06.12.2018 19:43
  • Etkinlik : 05.12.2018

Konkordato Uygulamasında Karşılaşılan Sorunlar

İstanbul Barosu Lojistik ve taşıma Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘Konkordato Uygulamasında Karşılaşılan Sorunlar’ konulu panel, 05 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 14.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleşti.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan Konkordato konusunun panelde enine boyuna irdeleneceğini söyledi.

Türkiye’de hukuk sorunlarının giderek arttığını ve karmaşık bir hal aldığını belirten Moroğlu, sağlıklı bir hukuk devleti olabilmek için ekonominin de güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Nazan Moroğlu, panelin verimli geçeceğine inandığını belirterek başarılar diledi.

Paneli Lojistik ve taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı ve İ.Ü. Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Egemen Gürsel Ankaralı yönetti.

Panelin ilk konuşmacısı Av. Talih Uyar, konkordato düzenlemelerine yönelik şikâyetler üzerine, Adalet Bakanlığında kurulan bir komisyonun 4-5 maddeden oluşan bir yasa taslağı hazırladığını, teklif olarak TBMM’ye sunulduğunu ve geçtiğimiz hafta Meclis Adalet Komisyonundaki bu teklifin görüşmelerinde bazı milletvekillerinin değişiklik önerileri verdiklerini, teklifin kanunlaşmasının önümüzdeki günlere kaldığını ve yılbaşından önce yasalaşmasının beklendiğini söyledi.

Bu panelde yürürlükteki mevzuata göre ortaya çıkan sorunların ele alınacağını belirten Uyar, konkordato uygulamasında borçlular ve alacaklılar bakımından ortaya çıkan sonuçlara değindi. Talih Uyar, 294. Madde çerçevesinde mühlet içersinde yapılması gereken işiler ve uygulamada karşılaşılan sorunlar, mahkemelerin çelişkili kararları ve konkordatoya gitmede ortaya çıkan kısıtlamalar üzerinde durdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Birce Arslandoğan, konkordatonun kendi içinde, bir kısmı kanundan gelen, bir kısmı komiserlerden, bir kısmı da uygulamadan gelen bir takım sorunları bulunduğunu söyledi. Konuşmasında genel takas ilkeleri üzerinde duran Arslandoğan, takas için oluşması gereken şartlar, takas hakkı ve mahsup hakkına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Konkordato uygulamalarının genel gerekçesini ele alan Av. Muhip Şeyda Işktaç, kesin mühletin alacaklılar bakımından, kesin mühletin rehinli alacaklılar bakımından, mühletin alacaklılar bakımından, kesin mühletin sözleşmelere etkisi bakımından sonuçları üzerinde durdu.

Panelin son konuşmacısı İstanbul 2. Ticaret Mahkemesi Hakimi Baki Çağrı Ongun, konkordatonun bir süre geçmişte de uygulandığını, Türkiye’nin konuya yabancı olmadığını, konkordato mevzuatının, iflasın ertelenmesi kurumunun yerini alması için getirildiğini söyledi. Konkordato isteyen borçlunun tasarruf yetkisi konulu bir sunum gerçekleştiren Ongun, konuya eşya hukuku açısından yaklaştı.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi. Panel sonunda İstanbul Barosu Başkanı Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verdi.