• Son Güncelleme : 29.11.2018 11:46
  • Haber Giriş : 05.12.2018 12:34
  • Etkinlik : 03.12.2018

Ceza Hukuku Bakımından İş Kazaları

İstanbul Barosu ve Türk Ceza Hukuku Derneğince Pazartesi Forumları çerçevesinde düzenlenen ‘Ceza Hukuku Bakımından İş Kazaları’ konulu forum, 3 Aralık 2018 Pazartesi günü saat 17.30’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleşti.

Forumu Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Av. Mehmet İpek yönetti. İpek açılış konuşmasında dünyada ve Türkiye’de iş kazaları hakkında bilgi verdi. İLO’nun bir çalışmasına göre, dünyada her saniyede üç işçinin iş kazasında yaralandığını, her üç dakikada 1 işçinin yine iş kazasında yaşamını yitirdiğini belirten İpek, Türkiye’de de iş kazalarına yol açan olumsuzluklar yaşandığını, son beş yılın iş kazaları değerlendirildiğinde hem iş kazası yaralanmaları hem de ölümlerin arttığının gözlenmekte olduğunu söyledi.

İpek, özellikle tersanelerde, maden ocaklarında ve inşaat iş kolunda yaralanma ve ölümlerin arttığının istatistiklere yansıdığını, Türkiye’de yaşanan iş kazası ve ölümlerin dünya ve Avrupa ortalamalarının oldukça üzerinde görüldüğünü bildirdi.

Forumun konuk konuşmacısı MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güçlü Akyürek, İş kazalarının en çok kanayan yaralardan bir tanesi olduğunu söyledi. Akyürek, “Burada insani olmanın ötesinde hukuki açıdan da birçok sorun var. İş hukuku bağlamında konunun bir temele oturduğu kabul edilse bile ceza hukuku açısından iş kazalarında tam olarak çözülemeyen bir sorun var.  Bu yetim konuya, iş hukukçuları da ceza hukukçuları da tam sahip çıkmıyor” dedi.

Güçlü Akyürek, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kanununun, iş yerlerinde kazaların engellenmesi için alınması gereken önlemleri düzenleyen bir kanun olduğunu, ancak uygulamada pek çok sorun yaşandığını bildirdi.

Akyürek konuyu ceza hukuku açısından ele aldı ve TCK 21 ve 22. Maddelerinde yer alan doğrudan kast, olası kast, bilinçli taksir ve basit taksire ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Akyürek, “Bu maddeler birbirlerinden farklı gibi görünse de uygulamada her zaman aynı sonucu vermiyor” dedi.

Konuşmasında iş yeri sorumluluğu, iş güvenliği ve yetki devri konuları üzerinde de duran Doç. Dr. Güçlü Akyürek, yargıya taşınmış bazı olaylar hakkında Yargıtay kararlarından örnekler verdi.

Sunumun tamamlanmasından sonra soru/cevap bölümüne geçildi.