• Son Güncelleme : 11.12.2018 10:57
  • Haber Giriş : 05.12.2018 12:25
  • Etkinlik : 27.11.2018

Yargı Bağımsızlığı Toplumsal Bir Sorun Haline Gelmiştir

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, 27 Kasım 2018 Salı günü Medya 24’de, Av. Hikmet Ömeroğlu’nun sunduğu HUKUKİ BAKIŞ programına konuk oldu.

Programın ilk bölümünde, sunucunun İstanbul Barosu Genel Kuruluna ilişkin yönelttiği soruları yanıtlayan Durakoğlu, İstanbul Barosu Genel Kurullarının son derece demokratik bir tartışma platformu olduğunu söyledi.

İstanbul Barosu Genel Kurullarının her zaman ilgiyle izlendiğini, Genel Kurullarda meslek ve ülke sorunlarının kıyasıya tartışıldığını belirten Durakoğlu, bu son Genel Kurulda da son iki yılda yaşanan hukuksuzluklar, yürütmenin yargı üzerindeki etkisi ve savunma gücüne getirilen kısıtlamaların tartışıldığını bildirdi.

Olağanüstü halin ilanıyla birlikte çıkarılan kararnamelerle getirilen hukuka aykırı uygulamaların başka tehlikeleri de beraberinde getirdiğinin ele alındığını hatırlatan Mehmet Durakoğlu, son iki yıllık dönemde insanların yargıya erişiminin oldukça kısıtlandığını, FETÖ kumpasının ortaya çıkmasından sonra da yargıda deprem yaşandığının kaydetti.

Yargı dünyasının bu anlamda kendisini yenilemek ihtiyacı duyduğunu belirten Durakoğlu şöyle konuştu: “Hâkimlerin üçte birinin azledildiği, dörtte birinin yargılandığı yargı dünyasının yeniden kurulması gerekiyordu. Ancak bu yeniden yapılanma beklentileri karşılamadı. Önemli olan yurttaş nezdinde yargıya güvenin sağlanmasıydı, ancak bu gerçekleşmedi ve yargıya güven %30’larda kaldı. Çünkü yurttaşlar yargı üzerinden yapılanları barolar üzerinden okumaya başladılar”.

Konuşmasında seçim sonuçlarını da değerlendiren Mehmet Durakoğlu, son on yılda sağlıktan sosyal tesise kadar gerçekleştirilen somut örneklerin seçimi kazanmalarında etkili olduğunu vurguladı.

İstanbul Barosunun bir meslek odası olmanın çok ötesinde çalışmalar yaptığını, bu yönüyle İstanbul Barosunun yurttaşlar için de umut kapısı olduğunu, baronun adli yardım hizmetleriyle vatandaşın ayağına gidildiğini, CMK hizmetleriyle işkence ve kötü muameleyi gerilettiklerini, 2017 yılında 120 bin avukatın zorunlu müdafi olarak atandığını vurguladı.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, programın ikinci bölümünde adalete erişim, uygulamada yaşanan sorunlar ve yargı bağımsızlığı üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Adalet Bakanlığı bürokrasisinde çalışan avukat bulunmadığını, Bakanlık bürokrasisinin Hâkimler tarafından yönetildiğini belirten Durakoğlu, “Avukatlarla, yargıyla ilgili mevzuat buralarda oluşturuluyor. Avukatların görüşleri alınmıyor” dedi.

Yargı bağımsızlığının toplumsal bir sorun olduğunun altını çizen Durakoğlu, vatandaşın bu yönde bir talebinin olması gerektiğini, İstanbul Barosu olarak bunun mücadelesini verdiklerini, bu talep gerçekleşmediği sürece de keyfi uygulamalar yüzünden hukuk devletinden uzaklaşılabileceğini sözlerine ekledi.