• Son Güncelleme : 07.12.2018 09:11
  • Haber Giriş : 04.12.2018 11:47
  • Etkinlik : 05.12.2018

Kadının Siyasette Eksik Temsili Bir Demokrasi Meselesidir

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Kadınlara Milletvekili Seçme, Seçilme Hakkı Tanınmasının 84. Yıldönümü nedeniyle ortak basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklaması şöyle:

5 Aralık 1934 tarihi, Türkiye’de 1924 Anayasası ile sadece erkeklere tanınmış olan milletvekili seçme ve seçilme hakkının Anayasada değişiklik yapılarak kadınlara da tanındığı gündür.

Anayasanın 10. ve 11. maddelerinde yapılan değişiklik çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu’nda da (Milletvekili Seçimi Kanunu) aynı tarihte  değişiklik yapılmış ve kadınların seçme, seçilme hakkı uygulamaya geçirilmiştir.

1935 yılında yapılan genel seçimde, 18 kadın milletvekili seçilmiş ve Türkiye “kadın milletvekili sayısı ile” Dünya’da ikinci sırada yer almıştır.

Ancak ne yazık ki, bu doğru başlangıç sürdürülememiş, 83 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 2015 seçimlerinde kadın milletvekili oranı %14,7’de kalmıştır. Türkiye, 2017 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 144 ülke arasında 131. sıraya gerilemiştir.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.

Ülkemizde 2 milyon 61 bin kadın okuma yazma bilmiyor, kadın istihdamı giderek azalıyor; her üç kadından biri ailede, sokakta veya iş yerinde şiddete uğruyor. Son 11 ayda 349 kadın cinayeti işlenmiştir.

Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi, yaşamın her alanında  cinsiyet ayrımcılığının giderek kökleşmesine, kısır döngü halinde devam etmesine ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilememesine yol açmaktadır. Türkiye eğitimli, donanımlı ve konularında yetkin kadın potansiyelinden yararlanmamaktadır.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, kuruluş felsefesi olan “kadın erkek eşitliğinin” siyasette ve  yaşamın her alanında yer almasını istiyoruz. Gerçek demokrasiye ulaşana dek mücadeleye devam diyoruz.

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

İSTANBUL KADIN KURULUŞLARI BİRLİĞİ